Commewijne opgeschrikt door wervelstorm

Het district Commewijne is gisteren opgeschrikt door een wervelstorm. Rond half 6 zagen de bewoners van Baka Sroisie te Nieuw Amsterdam, in de omgeving van de pas gebouwde dijk, een gedeelte van de Surinamerivier heel onstuimig worden. Er ontstond plotseling een waterhoos. Het waaide en regende op dat moment ook heel hard. Na een kwartier versplaatste de tornado zich richting Rust en Werk. Gelukkig kwam de wervelstorm niet aan land. Volgens meteoroloog Radjkoemar Nanda is dit verschijnsel ontstaan door invloeden van de storm Isaak, die momenteel actief is ten noordwesten van Barbados. ‘Het was te verwachten dat de spiraalbandeffecten van Isaak het westen van ons land enigszins zouden beïnvloeden. Dat zou gepaard gaan met krachtige onweersbuien. Het is uiteindelijk Commewijne geworden’, zegt Nanda.
De familie Kartokromo woont heel dicht bij de dijk. ‘Ik was bezig in de keuken en zag plotseling door het raam een soort rookwolk voorin. Ik dacht dat het huis van mijn moeder, die vlak voor ons woont, in brand stond. Toen we naar buiten kwamen, zagen we dat het vanuit de rivier kwam. Ik stuurde mijn man en zoon om te gaan kijken. Het bleek geen rook, maar de harde wind te zijn die op het water een kabaal maakte’, vertelt een vrouwelijk lid van de familie. ‘Ik bad tot God dat de wervelwind niet op ons afkwam, anders zou het een ramp betekenen voor ons hier.’ Na een kwartier verplaatste de tornado op de rivier zich richting Rust en Werk. Doordat het de hele middag al zwaar bewolkt was en ook regende, waren deze middag geen mensen op de dijk aanwezig. Gewoonlijk krioelt het van de mensen langs de oeververdediging.
Nanda wil liever niet van een storm of orkaan spreken. Hij legt uit dat het meer om een waterhoos ging. Een waterhoos is een kleine trechtervormige slurf veroorzaakt door snel draaiende luchtbewegingen. Als zo’n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt, wordt dit verschijnsel een waterhoos genoemd. ‘Het was een kleine storm’, geeft hij voorzichtig een naam aan dit verschijnsel. ‘Een duizendste deel van een orkaan. Dan kan je zelf voorstellen wat een echte storm of orkaan met zich kan meebrengen.’ Nanda meent dat het geen onbekende verschijnselen zijn rond deze tijd van het jaar. Tot 19.30 uur gisteren had de meteoroloog, behalve uit Commewijne, geen bijzonderheden meer vernomen over de wervelwind.
De meteoroloog zegt dat Isaak gelukkig ver van ons is, anders was dat van gistermiddag nog erger geweest. ‘Maar we moeten niet te vroeg juichen. Er is nog een depressie die op gang komt ten noordoosten van Frans-Guyana. Over pak weg 3 dagen zullen we wat invloeden hiervan merken in ons land’, waarschuwt Nanda alvast. Uit deze depressie, een laag luchtdrukgebied, kan een storm ontstaan. Als deze zich verder ontwikkelt, ontstaat er een orkaan.
Jaswant Gajadien

error: Kopiëren mag niet!