Prijsstijging olie duwt cementprijs omhoog

De prijs van een zak cement is binnen enkele weken gestegen van SRD 27,50 naar SRD 33. De gestegen prijs van olie op de wereldmarkt is de belangrijkste oorzaak voor deze significante prijsaanpassing. De sector kan niets doen tegen deze verhoging. Het wordt van buitenaf bepaald, zeggen Anthony Wong en Anand Ramawadhdoebe, respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van de Algemene Aannemersverenging (AAV). De gestegen prijs van de olie werkt door in niet slechts de invoer van cement, maar ook van alle andere bouwmaterialen. ‘Er ontstaat een accumulatie van kosten die noodzakelijk doorbrekend moeten worden om de business verantwoord te draaien’, deelt Ramawadhdoebe mee. Voor de aannemers komt deze ontwikkeling niet prettig over.
‘Het is voor ons nu moeilijk om een vaste begroting te maken’, zegt Ramawadhdoebe. Vanwege de gestegen kosten gaan consumenten ertoe over om kleiner te bouwen. Degenen die al in het proces van bouwen zitten, moeten dit afronden. De lopende projecten kunnen daarom nog worden afgerond, zegt Wong. Nieuwe spanningen in het Midden-Oosten hadden de olieprijs op het maximum  van US$ SRD 114 voor een barrel gebracht. Deze week noteerde de internationale markt een prijs van US$ 94 voor een vat ruwe olie. Twee jaar terug was de cementprijs nog op SRD 20 voor een zak. Vanwege het wegvallen van Caricom’s toestemming voor Suriname om tegen het nultarief cement van buiten de Caricom te importeren, steeg de prijs toen van SRD 20 naar SRD 23.

error: Kopiëren mag niet!