Boeing 747 SLM wacht in woestijn op een koper

De Boeing 747-300 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, die in maart 2006 op Schiphol zwaar beschadigd raakte aan haar staartvleugel, wacht op een  koper. ‘Er is veel belangstelling maar weinig kopers’, geeft luchtvaartadviseur van de president Gerard Brunings in gesprek met Dagblad Suriname te kennen. Thans staat de kist in een woestijngebied in Amerika. Ondertussen is voor vervanging van dit toestel de lease gesloten met de 320 Airbus. De kist verkeert niet in een vervallen staat, geeft Brunings met nadruk aan. Volgens Brunings gebruikt de kist teveel brandstof. Dat brengt hoge kosten met zich mee voor het bedrijf.
Brunings geeft verder te kennen dat de claim die de SLM indertijd had op de veroorzaker, betreffende de technische beschadiging van het vliegtuig, wel uitbetaald is. Slechts de onderdelen die waren beschadigd, zijn echter daarmee vervangen. De tweede claim betreffende de kosten dat de kist de lucht niet kon ingaan, is nog niet volledig uitbetaald. Beide luchtvaartmaatschappijen zijn tot een deal gekomen. ‘Bij dit soort verzekeringen moeten beide partijen inleveren. Je gaat de hele claim nooit uitbetaald krijgen, het moet een win-win situatie zijn voor beide partijen.’
In maart 2006 raakte de Boeing 747-300 van de SLM zwaar beschadigd op Schiphol. Door dit incident leed de maatschappij ruim US$ 9 miljoen aan schade. Ruim 4 miljoen dollar van dit bedrag werd eerder gedekt door de verzekeringmaatschappij. De SLM was in een lange rechtszaak met de veroorzakers verwikkeld om alsnog de restantschade te verhalen. Na langer dan vier jaren is de zaak nu in een afrondende fase en verwacht de luchtvaartmaatschappij het restantbedrag dat zij claimde bij de KLM, de NV Schiphol en Globe Air Services eindelijk los te kunnen krijgen. De schadeclaim die de SLM indiende bij deze drie partijen was ruim US$ 4 miljoen voor het inhuren van een reservemachine en voor de inkomstenderving. De verzekeringsmaatschappij keerde eerder ruim 4 van de US$ 9 miljoen uit. De staartvleugel van de Boeing 747-300 raakte zwaar beschadigd toen het tijdens een sleep van de slurf naar het platform op Schiphol tegen een hoogwerker van de KLM aankwam. Deze hoogwerker stond onterecht daar.
 
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!