Valuta verhandelende supermarkets in overtreding

Supermarkten en andere opkooppunten die niet genoemd zijn in de wet, zijn in overtreding als zij vreemde valuta verhandelen. De parlementariërs Rabin Parmessar (MC-fractie ) en Guno Castelen (Nieuw Front)  eisten van de regering controle op deze illegale opkooppunten. Parmessar kon zich niet voorstellen dat iedereen weet dat deze praktijken bij wet verboden zijn, maar nagelaten wordt het aan te pakken. De MC’er vindt dat er zware controle  moet komen van de verantwoordelijke instanties.  Castelen sneed dit punt aan bij de openbare behandeling van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 gistermiddag.   Ingevolge artikel 27 stelde het assembleelid de vraag of personen  die vreemde valuta ontvangen van familie of  kennissen en die gaan wisselen of  verhandelen,  ook in overtreding zijn. Artikel 27 geeft aan dat  iedereen die aan  geldtransacties  doet zonder geldige vergunning, hetzij bedrijfsmatig of incidenteel, in overtreding is.
Castelen vroeg of met het incidenteel wisselen, ook het ontvangen en wisselen van valuta door familie en het kopen van goederen in vreemde valuta in handelszaken een overtreding is.  De parlementariër vroeg  zich af of al deze zaken nog onder de noemer strafbaar geplaatst dienen te worden, daar ook  het proces van liberalisatie doorgevoerd is in de deviezensector. Castelen pleitte tenslotte ervoor dat de geldwisselkantoren meer ruimte krijgen hun bedrijfsvoering te doen. Hij is van mening dat er een te strak beleid van controle wordt uitgeoefend door de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

error: Kopiëren mag niet!