Henk Ramnandanlal: ‘Betalen met vreemde valuta strafbaar stellen’

Een groot deel van De Nationale Assemblee (DNA) is het niet mee eens dat we in Suriname nog steeds op bepaalde plaatsen verplicht worden gesteld om te betalen in vreemde valuta. Palu-parlementariër Henk Ramnandanlal, lid van de commissie van rapporteurs van het wetsontwerp Toezicht Geldtransacties 2012, gaf aan dat we misschien het model van onze zuiderburen (Brazilië,…red.) moeten hanteren en het betalen met vreemd geld strafbaar moeten stellen. Het betoog van Ramnandanlal kreeg bijval van collega-parlementariërs.
Dat vooral staatsbedrijven de burger dwingen te betalen in US$ dollars, schoot in het verkeerde keelgat bij de DNA-leden. Als voorbeeld haalde men de EBS aan, waar men voor bepaalde aansluitingen zowel in SRD en US$ moet betalen. Ook de NDP-parlementariër Melvin Bouva stelde dat men de burger niet kan verplichten  om te betalen in vreemde valuta. ‘Ook burgers worden door burgers gedwongen om bijvoorbeeld huishuur in Euro te betalen. Het kan niet zo doorgaan’, zegt Bouva.
Guno Castelen van de SPA vindt dat er toch een uitzondering gemaakt moet worden als het gaat om diensten van bepaalde soort bedrijven. Hij haalde als voorbeeld de NV Havenbeheer aan, die al haar zaken met het buitenland in vreemde valuta doet. Sheilendra Girjasing pleitte ervoor om de keuze van betaling over te laten aan de consument. ‘Echter moet men geen verplichtingen stellen. Als de klant in US$ of Euro wil betalen of in de tegenwaarde daarvan, laat hij dat zelf bepalen’, zegt Girjasing. Andre Misiekaba van de NDP kon gedeeltelijk meegaan met het idee van Castelen. Maar zegt hij, dat als er stabiliteit is, men het betalen in vreemde valuta moet afbouwen en volledig de SRD moet hanteren.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!