Laurence Perreira: ‘Er is niets mis bij de melkboer’

‘Er is niets mis bij de melkboer’, geeft de voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB), Laurence Perreira, in gesprek met Dagblad Suriname te kennen. Het hoog alcoholgehalte van bijkans 85% dat gehanteerd wordt door De Melkcentrale bij het keuren van de geleverde ruwe melk heeft als gevolg dat de melk veelal bedorven raakt. Dit resulteert erin dat de melk afgekeurd wordt door De Melkcentrale. Voorheen werd een alcoholgehalte van 75% gehanteerd. Volgens Perreira is het gehalte van 72% gangbaar over de gehele wereld. Vanavond komt de VSMB in spoedvergadering bijeen.
Sinds juli worden honderden liters melk per dag afgekeurd door De Melkcentrale. Volgens De Melkcentrale-directeur gaat het om tussen de 8% en 10% van de ruwe melk dat de normen niet haalt. Hij geeft verder aan dat de verscherpte controle na de forth-night van juli is ingegaan.
Volgens Perreira begon deze ellende al twee maanden geleden. Hij had het eerder aangekaart bij De Melkcentrale, maar er is nooit werk van gemaakt om deze zaak grondig te onderzoeken. ‘Er is niets mis bij ons, onze melk is goed, maar er gaat iets goed mis bij De Melkcentrale. Op dagbasis wordt zeker een hoeveelheid van 2.400 liter melk afgekeurd.’
Vandaag zullen de leden ook van gedachten wisselen over het importeren van medicamenten ten behoeve van de sector door een bevriende dierenarts. Voorheen had een ieder de mogelijkheid om dit te doen. Thans mogen slechts dierenartsen medicamenten importeren. Dit is een grote nekslag voor de melkveeboeren, zegt Perreira. Een pakket van droogleggers voor een koe, dat SRD 18 bedroeg, is gestegen naar SRD 180. Volgens Perreira is het binnenhalen van medicamenten een money making business geworden. ‘Men wil geld maken over de ruggen van de arme boeren heen, men heeft het zo vaak gedaan en het gaat nog steeds zijn gangetje.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!