Vakantietijd, vliegertijd

‘Vakantietijd is vliegertijd, of toch niet? Jawel’, zegt vliegerman Berto aan Dagblad Suriname. Berto verkoopt al jaren zijn eigen gemaakte vliegers op de hoek van de Gemenelandsweg en de H.D. Benjaminstraat. Vliegers worden in geen enkele periode van het jaar zo goed verkocht als tijdens de grote vakantie, die gisteren is ingegaan.
Berto begon al geruime tijd met de voorbereidingen. Om de vliegers te kunnen maken, moest hij eerst bamboe, plastic, lijm en kluutjes garen en draad ter beschikking hebben. Omdat al die benodigdheden in prijs zijn gestegen, is ook de prijs van zijn vliegers dit jaar wat omhoog gegaan. Bij Berto kosten de goedkoopste exemplaren SRD 7.50. Berto maakt zijn vliegers alleen van plastiek en bamboe. ‘Ik gebruik geen vliegerpapier, als het even regent is dat niet meer goed.’
Volgens de vliegerman is de verkoop de afgelopen jaren afgenomen. ‘Vandaag de dag zit de jeugd niet meer te springen om een vlieger, maar om een BlackBerry of Xbox. Er zijn tijden geweest dat ik SRD 800 tot 900 per dag verdiende aan de verkoop, nu minder maar ik mag niet klagen.’
Met zijn vliegerhandel houdt Berto vast aan een jarenlange familietraditie. ‘Het begon bij mijn grootouders en ik zal het mijn kinderen ook leren. Je kunt hiermee geld maken.’ Berto garandeert kwaliteit. ‘Als iemand een vlieger bij me koopt en het gaat de lucht niet in, dan mag hij het ruilen. Maar dat gebeurt niet hoor’, zegt de vliegermaker lachend.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!