Zes Surinaamse studenten bij gastgezinnen in de VS

Dewi Karijopawiro, Suëyen Asmoredjo, Sharona Rein, Sabrina Berrenstein, Jyotisch Shyamnarain en Dean Davis, allen mulo-geslaagden, vertrekken op dinsdag 21 augustus 2012 naar de Verenigde Staten van Amerika(VSA) in het kader van het YES- uitwisselingsprogramma. De leerlingen zullen voor 10 maanden bij gastgezinnen vertoeven in verschillende steden. In Suriname werd het YES-programma in 2008 gestart door de stichting iEARN Suriname (International Education & Resorce Network) in samenwerking met de ambassade van de VSA in Suriname. De leerlingen brachten onlangs met het bestuur en hun ouders een bezoek aan het ministerie van Onderwijs. De delegatie werd ontvangen en toegesproken door onderdirecteur Kenneth Biervliet. “Je bent uitverkoren en geselecteerd uit een grote groep, omdat je hebt gepresteerd”, oreerde Biervliet. Hij verwacht en rekent erop dat deze groep Suriname als volwaardige ambassadeurs zal uitdragen. Deze groep moet ervoor zorg dragen dat het project wordt gecontinueerd. Biervliet feliciteerde ook het bestuur en de ouders.
YES staat voor Youth Exchange & Study. De officiële naam is Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) Program. Het YES-programma is een uitwisselingsprogramma tussen een specifiek land en de VSA.  Het YES-programma werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Amerika  in 2002 gestart. Het programma wordt volledig ondersteund en gefinancierd door de Amerikaanse overheid.
Het doel van het YES-programma is om mulo-studenten (tussen 15 en 17 jaar) een beurs te verschaffen om een jaarlang in de VSA te verblijven. YES-studenten wonen met gastgezinnen, bezoeken high school, participeren in activiteiten om zodoende meer te leren over de Amerikaanse gemeenschap en middels training leiderschap te ontwikkelen. Maar YES-studenten zijn ook een soort “jeugdambassadeur” voor hun eigen land met de bedoeling om de Amerikanen kennis te laten maken met het land en de cultuur van de YES-student.
Leerlingen met de hoogste SLEP-scores worden voorgedragen voor de laatste selectieronden: interview en groepsessies gedurende 3 dagen onder leiding van een “selectiecommissie”.

error: Kopiëren mag niet!