Advocaten pleiten voor vrijspraak in roofmoordzaak Eersel

De raadslieden Nacatia San A Jong en Raoul Lobo hebben voor vrijspraak gepleit in de zaak waarbij Anthony Eersel op 5 september 2011 overleed bij een brute roofmoord aan de Romestraat. De openbare aanklager, Cynthia Klein, achtte diefstal door middel van geweld de dood ten gevolge hebbende, wettig en overtuigend bewezen. De verdachte Guillermo O. meldde zich als eerste aan bij de politie. Naderhand werden de andere drie verdachten, Furnen K., Clifford L. en Renold K., gearresteerd. Clifford had bij de politie verklaard dat Renold informatie had doorgespeeld aan Furnen toen zij op Domburg waren.
Volgens Furnen had Renold hem geïnformeerd over de mogelijkheid om een man met een dikke portemonnee en een dikke halsketting, die voor een winkel stond, te beroven. Furnen benaderde zijn comparanten om de man, die later een vakantieganger bleek te zijn, te beroven. Tijdens het afhandig maken van de kostbare bezittingen van Eersel, had Clifford het slachtoffer zodanig met een mes verwond dat hij kwam te overlijden. Op de zitting beweerden de verdachten dat het anders aan toe was gegaan. Clifford beweerde dat hij een vete had met Eersel. Hij had drugs verkocht aan de vakantieganger en daarvoor geen geld ontvangen. Op die dag was hij rekenschap gaan vragen en de situatie liep uit de hand. Clifford geeft toe dat hij Eersel heeft gestoken.
De officier van justitie achtte het feit tegen de verdachten Clifford L., Renold K. en Furnen K. wettig en overtuigend bewezen. Zij eiste een celstraf van 10 jaar met aftrek tegen Clifford, omdat hij de fatale steken zou hebben toegebracht. Renold en Furnen hoorden elk een gevangenisstraf van 4 jaar met aftrek tegen zich eisen. Tegen de vierde verdachte Guillermo, die eerder op vrije voeten was gesteld, vorderde de vervolgingsambtenaar een straf van 12 maanden met aftrek.
Advocaat San A Jong, die de verdachte Furnen verdedigde, verzocht de rechter om haar cliënt vrij te spreken. Voor haar was roofmoord onduidelijk. Zij gaf aan dat de officier nooit op de zitting heeft kunnen aantonen dat de verdachten de halsketting van de toerist hebben weggenomen. Er is nooit een ketting aangetroffen. Advocaat Raoul Lobo betoogde dat zijn cliënt om rekenschap bij het slachtoffer was geweest. Volgens de verdediging heeft Clifford in noodweer gehandeld en de man steken toegebracht. Ook hij verzocht de rechter om zijn cliënt vrij te spreken. Op 11 oktober zullen de officier en de raadslieden hun tweede beurt vervullen. De drie verdachten Furnen K., Clifford L. en Renold K. blijven aangehouden. Guillermo werd aangezegd om op de volgende zitting aanwezig te zijn.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!