Sasur: verloren case tegen Rapar/RBN?

In het kort geding gistermorgen is Sasur niet ontvankelijk verklaard in haar vordering tegen Rapar en RBN. Dat betekent dat Sasur zich niet langer mag beroepen op een algemeen repertoire en nummers die op de Amerikaanse (BMI en ASCAP) en Indiase (IPRS) websites voorkomen. “Dit was te verwachten”, zegt de raadsvrouw van Rapar en RBN, Anoeschka Debipersad. “Het kon ook niet anders, omdat het Hof al duidelijk heeft gemaakt dat Sasur niet zo vaag mag zijn over het door haar geclaimde repertoire.” Helaas is de vordering van Rapar en RBN ook niet toegewezen, hetgeen betekent dat er nog onduidelijkheid bestaat over het lot van het muziekwerk ‘Tum na jane kis jahan mein kho gaye’.
“Het is prematuur om hierover iets zinnigs te zeggen, omdat wij dit vonnis nog moeten lezen. We kennen de inhoud van het vonnis niet”, reageert Debipersad. In een eerder kort geding was reeds bepaald dat radio- en televisieapparatuur dat zich in het gebouw van Rapar en RBN bevond, niet mocht worden geveild door Sasur.
Er is een patstelling ontstaan ten aanzien van de executoriale beslagen op de banktegoeden van Rapar en RBN, omdat deze onaangeroerd blijven. De rechter heeft dit onderdeel zo gelaten. “Dit is vreemd, want het verboden nummer is niet meer afgedraaid door mijn cliënten, dus zou de rechter dit onderdeel wel moeten toewijzen. We weten zeker dat het Hof van Justitie Rapar en RBN hierin ook in het gelijk zal stellen”, aldus Debipersad. Het is te hopen dat Sasur de inning van dwangsommen bij de mediabedrijven zal stopzetten en nu serieus gaat werken aan haar repertoire. Ze zal transparant en integer voor de dag moeten komen, wil ze de steun van alle actoren genieten. Zij zal prioriteit moeten geven aan het registreren van Surinaamse werken en een plan uitzetten hoe deze auteurs financieel en maatschappelijk beter ondersteund kunnen worden. Als Sasur op deze weg doorgaat, riskeert zij grotere problemen. De auteurs hebben Sasur immers niet nodig, omdat zij nog altijd zelfstandig hun rechten kunnen claimen. Sasur moet begrijpen dat zij de steun van de gemeenschap nodig heeft.

error: Kopiëren mag niet!