Donderdag uitspraak in zaak Rapar/RBN vs Sasur

In het kort geding dat door Rapar Broadcasting Network (RBN) en Rapar is aangespannen tegen Sasur, zijn beide partijen uitgeprocedeerd, en moet de rechter donderdag vonnis wijzen. Het Hof van Justitie heeft een eerder vonnis van de kantonrechter gedeeltelijk vernietigd. Volgens het Hof is Sasur niet duidelijk over haar repertoire en hoe dat precies uit zou zien.
Advocaat Anoeschka Debipersad van RBN legt uit dat Sasur doorging met innen van eerder opgelegde dwangsommen, terwijl dit onderdeel van het vonnis was vernietigd door het Hof van Justitie. Zo heeft Sasur executoriaal beslag laten leggen op banktegoeden van Rapar en RBN.  De rechter in kort geding heeft op donderdag 02 augustus al vonnis gewezen en bepaald dat de beslagen die door Sasur waren gelegd op apparatuur en meubilair bij Rapar en RBN, onrechtmatig zijn geweest. Deze goederen behoorden toe aan een andere onderneming en het had een haartje gescheeld of deze goederen waren op de veiling verkocht.
Advocaat Debipersad zegt dat het nu slechts gaat om een bepaald nummer dat overeind is gebleven. Dit nummer is niet meer afgedraaid vanaf 2006. “Wat betreft de dwangsommen die door Sasur zijn geclaimd, blijft Rapar/ RBN erbij dat deze absurd zijn. De bedrijven willen een uitspraak van de rechter, omdat Sasur weigert de ingezette weg van inning van gelden te beëindigen.”
Sasur beweert dat de muzieksoort waarvan in deze zaak sprake is, voorkomt op het repertoire van India Performing Rights Society (IPRS). Volgens Debipersad is ook deze stelling onjuist. “We kunnen het repertoire van India niet achterhalen. Dit is wat het Hof van Justitie het meest dwarszit. Al die tijd hebben de rechters in kort geding onjuist aangenomen dat alle muziekwerken beschermd zijn door Sasur en haar zusterorganisatie Buma/ Stemra. Nu pas is aan het licht gekomen dat Sasur geen melding maakt van Surinaamse componisten. We kunnen die groep die bij Sasur is aangesloten op de vingers tellen, maar Sasur heeft in dit kort geding duidelijk gemaakt dat ze slechts muziekwerken beschermt die op websites van buitenlandse organisaties voorkomen. Die websites zijn ook nog vaag en misleidend, dus is duidelijk dat Sasur  geen duidelijk beheer kan voeren over de geclaimde muzieknummers. Het is dus afwachten tot 16 augustus”, besluit de jurist.
Widjai Ganesh
 

error: Kopiëren mag niet!