Suriname erkent paspoort Kosovo

De regering van Suriname heeft besloten om de paspoorten van Kosovo te erkennen. Dit besluit is schriftelijk kenbaar gemaakt aan de ambassade van Kosovo in Den Haag door de ambassade van Suriname aldaar. Dit betekent dat inwoners van Kosovo visa kunnen krijgen om naar Suriname af te reizen. In een bericht gelanceerd door de Kosovaarse minister van Buitenlandse Zaken, Enver Hoxhaj, staat verder dat hij sinds zijn aantreden een sterke lobby voert in Latijns-Amerika om zijn land te promoten en te laten erkennen door alle landen daarbuiten. Met het besluit van Suriname om paspoorten van Kosovaren te erkennen, erkennen we ook dat dit land een onafhankelijke staat is.
Kosovo is een de facto onafhankelijke staat op het Balkan schiereiland. Het grenst aan Montenegro, Albanië, Macedonië en Servië. De hoofdstad is Pristina, die tevens het economische en culturele centrum is. Kosovo heeft volgens de volkstelling van 2011 een bevolking van 1.733.872 inwoners, die voor ongeveer 92% uit etnische Albanezen, 5,3% uit Serviërs en 2,7% uit andere minderheden bestaat. Volgens Servië en veel andere landen is Kosovo onderdeel van Servië onder de naam Autonome Provincie Kosovo en Metohija. Sinds juni 1999 is Kosovo echter de facto onafhankelijk en heeft Servië in de praktijk geen gezag in Kosovo. Op 17 februari 2008 riep de Albanese meerderheid eenzijdig de onafhankelijkheid uit van de Republiek Kosovo. Deze onafhankelijkheid wordt voorlopig door 91 van de 193 leden van de Verenigde Naties erkend. Op 22 juli 2010 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring niet in strijd is met het volkenrecht.

error: Kopiëren mag niet!