‘Regering heeft niets gedaan voor voedselsector’

VHP-topper en ondernemer  Liakat Mahawatkhan reageert verbolgen op de aanpak van de rijstsector door de overheid. ‘De rijstboeren van Nickerie hebben de huidige regering ‘the benefit of the doubt’ gegeven wat betreft de aanpak van de sector.’ Mahawatkhan herinnert zich de vele beloftes die aan de rijstboeren in 2010 gedaan zijn. De boeren zijn volgens hem voor de zoveelste keer bedrogen uitgekomen. Hij meent dat politici voorzichtig moeten zijn met beloftes op de politieke podia. Er is volgens Mahawatkhan beloofd tijdens de verkiezingscampagnes in 2010 dat er kunstmest in de Chinese winkels te verkrijgen zou zijn. ‘Vandaag de dag kan je met heel veel moeite een kilo uien of aardappelen kopen bij de Chinees om de hoek, laat staan  kunstmest. Men had gedacht via de Petrocaribe-deal kunstmest vanuit Venezuela te halen. Dat zou moordend zijn voor het nageslacht’, benadrukt Mahawatkhan. ‘Als Venezuela kunstmest zou leveren voor USD 1 miljoen, zouden wij direct USD 400.000 moeten betalen. De rest zouden we na 25 jaar beginnen af te lossen.’
De Petrocaribe-deal is volgens Mahawatkhan mislukt, omdat de Venezolanen door hadden dat de personen die de kunstmest zouden importeren, het niet aan de man zouden brengen voor de afgesproken prijs met de Venezolanen. ‘Vandaar dat Venezuela van de deal heeft afgezien en nu boter bij de vis eist. Er zijn twee tot drie ladingen binnengekomen en die zijn echt niet goedkoper geweest dan Atcar Chemicals. De vraag is echter waarom Atcar Chemicals als bedrijf de kunstmest niet zelf importeert.’ Mahawatkhan haalt aan dat als iemand een brief krijgt van de overheid met de mededeling dat zij zelf kunstmest gaat importeren tegen een veel lagere prijs, de ondernemer niet meer gemotiveerd is om zulks te doen. ‘Het is oneerlijke concurrentie en moordend voor de ondernemer. Atcar Chemicals heeft duidelijk gemaakt aan de consument dat er een prijs ligt voor kunstmest en als een rijstboer dat wil, hij een deel vooruit moet betalen. Dat heeft te maken met de zekerheid die de ondernemer wil hebben voor afzet van het product.’ Dat heeft de ondernemer Mahawatkhan zelf ook gedaan. Hij benadrukt dat beloftes niet gematerialiseerd zijn in de voedselsector. ‘Zoals men beloofd had de government take weg te halen. Nu is de realiteit dat we SRD 1.10 meer aan de pomp moeten neertellen. Tot nu toe heeft deze regering niets voor de voedselsector gedaan’, besluit de gebelgde ondernemer.

error: Kopiëren mag niet!