Militair veroordeeld tot vijf jaar celstraf

De Krijgsraad heeft gisteren de militair Romano A. tot vijf jaar gevonnist. De Krijgsraad achtte zware mishandeling met voorbedachte rade wettig en overtuigend bewezen. De auditeur-militair, Roy Elgin, had een strafvoorstel van 10 jaar gevorderd tegen de verdachte. De verdachte heeft zijn concubine, Massiel Ligorie, op 2 juni 2011 in brand gestoken. Het slachtoffer kwam na twee maanden in augustus 2011 te overlijden. De auditeur-militair gaf tijdens zijn eerste beurt aan dat hij zware mishandeling met voorbedachte rade wettig en overtuigend bewezen achtte.  Naderhand, in zijn tweede beurt, had de auditeur-militair brandstichting bewezen verklaard. Met betrekking tot moord werd voor de verdachte vrijspraak gevorderd. Volgens de auditeur-militair had de verdachte een homoseksuele relatie. Dit zou gezorgd hebben voor enorme spanningen in de relatie tussen de verdachte en het slachtoffer.
Advocaat Raoul Lobo had in zijn pleidooi aangegeven dat de verdachte omging met twee personen die homo zijn. ‘Dit wil niet zeggen dat hij ook één van ze is.’ Volgens de advocaat kan niet worden bewezen dat de verdachte een homo is. Met betrekking tot het feit gaf de raadsman aan dat dit niet bewezen kan worden, omdat de auditeur-militair twee delicten door elkaar zou hebben gehaald. De raadsman verzocht de Krijgsraad om zijn cliënt vrij te spreken. Uiteindelijk legde de Krijgsraad de verdachte een celstraf op van 5 jaar met aftrek.  Romano heeft reeds 14 maanden in voorarrest doorgebracht.
Saskia Bandhan 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: