VHJI herdenkt 122 jaar Javaanse Immigratie

Bij het monument ter herdenking van de Javaanse Immigratie te Sana Budaya vond gisteren ter herdenking van 122 jaar Javaanse immigratie een kranslegging plaats. De organisatie lag in handen van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI). Er werden kransen gelegd door o.a. de ministers van Binnenlandse Zaken, Sport- en Jeugdzaken en Landbouw, Veeteelt en Visserij, directeur Cultuur, de voorzitter van VHJI, de ambassadeur van Indonesië en de kunstenaar Soeki Irodikromo.
Dwight Warsodikromo, voorzitter VHJI, memoreerde de komst van de Javaanse immigranten naar Suriname. Op 9 augustus 1890 arriveerden 94 Javaanse contractarbeiders aan de Surinaamse haven. De eerste groep bestond uit 62 mannen en 32 vrouwen. De leeftijd van de mannen en vrouwen was tussen de 25 en 22 jaar. Zij hadden een vijfjarig contract. Volgens Warsodikromo hebben deze contractanten de basis gelegd voor de vorming van een Javaanse gemeenschap in Suriname. Deze gemeenschap heeft significant bijgedragen tot de vorming van de meervoudige etnische en culturele samenleving die typerend is voor ons land.

error: Kopiëren mag niet!