Rabin Parmessar: ‘Staatsolie wil privatiseren vanwege investeringsbehoefte’

‘Om financieel te kunnen voldoen aan de investeringsbehoefte wil Staatsolie het bedrijf privatiseren. De gedachte voor privatisering leeft al jaren binnen het bedrijf.’ Deze uiteenzetting gaf het NDP-assembleelid Rabin Parmessar aan Dagblad Suriname. ‘Het is geenszins het geval dat de huidige regering voornemens is een deel van het bedrijf voor een appel en een ei te verkopen. Voor de komende 15 jaren zijn er grootse plannen waarvoor financiën nodig zijn. Zo is gebleken dat het bedrijf niet uitkomt bij de reguliere banken.’ Woensdagavond zijn de vaste commissies van Financiën, Staatsuitgaven en Natuurlijke Hulpbronnen, Staatsolie en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen bij elkaar gekomen om van gedachten te wisselen.
Parmessar legt uit dat de achtergrond van deze bijeenkomst ligt in de berichten die recent in de media zijn verschenen over de privatisering van het staatsbedrijf. Vanwege het feit dat het een staatsbedrijf betreft, hebben de voornoemde drie commissies duidelijkheid gevraagd aan de directie van Staatsolie. ‘Wij wilden het fijne ervan weten’, zei Parmessar. De gedachte van privatisering bevindt zich nog in een prille fase. Het is nog onduidelijk of deze gedachte daadwerkelijk zal uitmonden in een privatisering. ‘De gedachten moeten nog tot een plan opgesteld worden.’ Verder is de inzet van de aandeelhouders, de regering en het parlement van belang om dit plan tot uitvoering te brengen. Een statutenwijziging kan ook noodzakelijk blijken.
Parmessar verduidelijkt dat hoewel het bedrijf verschillende modaliteiten van privatisering al bekeken heeft, het nog te prematuur is om hierover uit te wijden. Volgens het assembleelid is het ook voorbarig om tijdslimieten vast te stellen. ‘Belangrijk is om te weten dat de gedachte van Staatsolie zelf komt. Want we hoorden dat de regering Staatsolie wil verkopen. Ook hoorden we allerlei politieke fantasieverhalen.’ Over het standpunt van de regering zegt het DNA-lid dat de regering en het parlement nog lang niet aan zet zijn.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!