“Dagu worong” in opmars bij vakantiegangers

Huisartsen en medische specialisten hebben in de afgelopen twee weken tientallen gevallen van “Dagu worong” gerapporteerd aan het BOG.  Deze gevallen betroffen vooral bezoekers van vakantieoorden in het district Para. “Dagu worong” oftewel “Creeping Eruption” is een huidaandoening die gepaard gaat met rode plekken, pukkels of puisten en hevige jeuk . De wetenschappelijke naam van deze aandoening is  “Cutane Larva Migrans”.  De aandoening wordt veroorzaakt door de larve van mijnwormen die voorkomen bij honden en katten. Als besmette honden en katten ergens poepen, dan komen er met de ontlasting larven in de grond.  Deze larven blijven wekenlang in de grond aanwezig, lang nadat de ontlasting niet meer zichtbaar is. Als mensen vervolgens op blote voeten over deze grond lopen of op deze grond gaan zitten, dan kunnen de larven zich boren in de huid. De larven bewegen zich in de huid op zoek naar een plek om verder in het lichaam binnen te dringen. Tijdens deze zoektocht laten zij een grillig spoor van roodheid en puisten achter, wat gepaard gaat met hevige jeuk. Deze jeuk verstoort de slaap en het normale functioneren van de getroffen mensen.
Artsen kunnen deze aandoening behandelen door een koude spray te spuiten op de plekken waar de larve vermoedelijk aanwezig is. Dit is niet altijd effectief. Daarom worden er  ook smeersels gegeven waarin antiwormmiddelen (zoals Thiabendazol) verwerkt zijn. Verder kunnen er wormtabletten (Albendazol en Ivermctin) worden toegediend.
De voornaamste oorzaak van het probleem van Cutane Larva Migrans op vakantieoorden is de aanwezigheid van honden en katten.  Dit kan een gevolg zijn van slechte afvalverwerking. De dieren worden aangelokt door voedselresten.
Cutane Larva Migrans is geen levensbedreigende aandoening, maar geeft veel overlast. In de ontlasting van honden en katten kunnen ook ernstigere ziekten schuilen, zoals Toxoplasmose, een ziekte die aangeboren blindheid en hersenafwijkingen kan veroorzaken. Verder kunnen er ook larven zijn die niet in de huid blijven, maar doordringen in inwendige organen.
Mensen die van plan zijn een vakantieoord te bezoeken, moeten voorzichtig zijn wanneer zij honden of katten zien rondlopen op het vakantieoord. Men moet nagaan of er rommel  en afval  op het terrein te zien zijn of een vuilnishoop.  Er dienen vuilnistonnen met goed sluitende deksels op het terrein aanwezig te zijn.  Zorg ervoor dat u uw eigen afval in vuilniszakken doet en niet laat slingeren.
Het is goed te weten dat de larven het meest aanwezig zijn in vochtig zand op plekken in de schaduw.  Zonlicht maakt dat de larve door uitdroging en zonnestraling doodgaat. Het is daarom aan te bevelen om niet zomaar ergens te gaan zitten, maar een baddoek, een ‘papaya’, een strandstoel of ligbed te gebruiken.
Indien bezoekers of hun kinderen na een bezoek aan een vakantieoord last krijgen van een hevig jeukende huiduitslag, dan moet naar de BOG Hotline (08836643) gebeld worden zodat de nodige maatregelen getroffen kunnen worden.

error: Kopiëren mag niet!