Geen varkens naar Suriname

Er doen geruchten de ronde dat naast runderen ook varkens het land binnengehaald zullen worden voor de lokale markt. Dit wordt ontkend door de onderdirecteur Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Edmund Rozenblad. ‘Hiervan is er helemaal geen sprake’, benadrukt de verbaasde onderdirecteur. Er is ook helemaal geen schaarste aan varkensvlees in Suriname. Het gaat gewoon heel prima met de varkensindustrie.
Indien verbetering van de fok-industrie gewenst is, worden er wel varkens uit het buitenland gehaald. Dit gebeurt uit landen zoals Frankrijk, België en Nederland. De import van die varkens is specifiek bedoeld voor verbetering van het ras. Recent is een partij varkens uit het buitenland gehaald voor de fok-industrie. Het aantal varieert altijd tussen de 16 en 20 stuks.
Rozenblad legt er ook de nadruk op dat het binnenhalen van runderen slechts van korte duur zal zijn. De bedoeling is om de gap, waarvan er sprake is binnen de veesector, op te vangen. Zo worden bepaalde types niet naar het slachthuis gebracht. Dit, om te voorkomen dat de goede rassen bedreigd worden met uitsterven. Om dit tekort tijdelijk op te vangen, is gekozen voor het binnenhalen van slachtvee uit Brazilië. Recent is tot tweemaal toe slachtvee uit Santo Domingo binnengehaald.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!