“Dagu worong” in de huid van vakantiegangers

Huisartsen en medische specialisten hebben in de afgelopen twee weken tientallen gevallen van “Dagu Worong” gerapporteerd aan het BOG.  Deze gevallen betroffen vooral bezoekers van vakantie-oorden in het district Para. “Dagu Worong” oftewel “Creeping Eruption” is een huidaandoening die gepaard gaat met rode plekken, pukkels of puisten en hevige jeuk . De wetenschappelijke naam van deze aandoening is  “Cutane Larva Migrans”.  De aandoening wordt veroorzaakt door de larven van mijnwormen die voorkomen bij honden en katten.  Als besmette honden en katten ergens poepen, dan komen er met de ontlasting larven in de grond.  Deze larven blijven wekenlang in de grond aanwezig, lang nadat de ontlasting niet meer zichtbaar is.  Als mensen vervolgens op blote voeten over deze grond lopen of op deze grond gaan zitten, dan kunnen de larven zich boren in de huid.  De larven bewegen zich in de huid op zoek naar een plek om verder in het lichaam binnen te dringen.  Tijdens deze zoektocht laten zij een grillig spoor van roodheid en puisten achter, wat gepaard gaat met hevige jeuk.  Deze jeuk verstoort de slaap en het normale functioneren van de getroffen mensen.
Artsen kunnen deze aandoening behandelen door een koude spray te spuiten op de plekken waar de larven vermoedelijk aanwezig zijn.  Dit is niet altijd effectief.  Daarom worden er  worden ook smeersels gegeven waarin anti-worm-middelen (zoals Thiabendazol) verwerkt zijn.  Verder kunnen er wormtabletten (Albendazol en Ivermctin) worden toegediend. De voornaamste oorzaak van het probleem van Cutane Larva Migrans op vakantie-oorden is de aanwezigheid van honden en katten.  Dit kan een gevolg zijn van slechte afvalverwerking.  De dieren worden aangelokt door voedselresten.
Cutane Larva Migrans is geen levensbedreigende aandoening, maar geeft veel overlast. In de ontlasting van honden en katten kunnen ook ernstigere ziekten schuilen, zoals toxoplasmose, een ziekte die aangeboren blindheid en hersenafwijkingen kan veroorzaken. Verder kunnen er ook larven zijn die niet in de huid blijven, maar doordringen in inwendige organen. Mensen die van plan zijn een vakantie-oord te bezoeken moeten voorzichtig zijn wanneer zij honden of katten zien rondlopen op het vakantie-oord.
Bent u van plan een vakantie-oord te bezoeken kijk dan of er rommel  en afval  op het terrein te zien is of een vuilnishoop.  Er dienen vuilnistonnen met goed sluitende deksel op het terrein aanwezig te zijn.  Zorg er voor dat u uw eigen afval in vuilniszakken doet en niet laat slingeren.
Het is goed te weten dat de larven het meest aanwezig zijn in vochtig zand op plekken in de schaduw.  Zonlicht maakt dat de larven door uitdroging en zonnestraling dood gaan.  Het is daarom aan te bevelen om niet zomaar ergens te gaan zitten, maar een baddoek, een papaya, een strandstoel of ligbed te gebruiken.
Indien u of uw kinderen na een bezoek aan een vakantie-oord last krijgen van een hevig jeukende huiduitslag, bel dan de BOG Hotline 08836643 zodat de nodige maatregelen getroffen kunnen worden.

error: Kopiëren mag niet!