25-jarige Nederlander smokkelde drugs op eigen initiatief

De 25-jarige Nederlander Roger Panka, die op eigen initiatief een hoeveelheid cocaïne had aangeschaft om het naar Nederland te smokkelen, is tot 8 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Op de luchthaven is Panka tijdens visitatie door de mand gevallen. In zijn bagage werd ruim 1.143 gram cocaïne aangetroffen, verborgen in de dubbele bodem van een pot. De verdachte gaf aan dat hij 900 gram had aangeschaft voor Euro 900. Dit heeft hij gedaan omdat hij in financiële nood verkeerde. De officier van justitie achtte uitvoer van meer dan 1 kilo coke wettig en overtuigend bewezen en eiste een celstraf van 12 maanden onvoorwaardelijk met aftrek en een geldboete van SRD 2.500 subsidiair 2 maanden hechtenis. De advocaat verzocht de rechter om een ander systeem toe te passen voor ‘dit soort delicten’. Volgens de raadsman heeft de openbare aanklager geen rekening gehouden met de omstandigheden van de verdachte. De verdediging meent dat voor ‘dit soort delicten’ men een hogere boete moet opleggen. De raadsman heeft met zijn cliënt hierover gesproken en de verdachte was bereid om desnoods een ietwat hogere boete te betalen.
Het Openbaar Miniserie kon zich niet terugvinden in de gedachtegang van de raadsman. De verdachte betuigde spijt in zijn laatste woord. De rechter achtte uitvoer wettig en overtuigend bewezen en legde Panka een gevangenisstraf op van  12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met aftrek, een proeftijd van 3 jaar en een geldboete van SRD 2.500 subsidiair 2 maanden hechtenis.
Saskia Bandhan       

error: Kopiëren mag niet!