Geschiedenis Suriname moet herschreven worden

De totale geschiedenis van Suriname moet worden herschreven. Dat vinden de minister van Binnenlandse Zaken, Soewarto Moestadja, de districtscommissaris van Commewijne, Ingrid Karta- Bink, Marijke Djawalapersad, de parlementariër Sheilendra Girjasing en de voorzitter van de Stichting Gevallen Helden 1902, Dharm Mungra. Tijdens de herdenking van de opstand van 30 juli 1902 te plantage Marienburg gisteren werd deze wens heel emotioneel aangekondigd door de verschillende sprekers. ‘De geschiedenis van Suriname bestaat niet alleen uit slavernij, maar ook uit de immigratie’, zegt Girjasing. Hij zegt dat het gedeelte van de immigratie heel erg is onderbelicht en dat er hieraan verandering moet komen. ‘Dit stukje van de opstanden op de plantages moet via de overheid worden opgenomen, zodat een ieder weet wat er destijds is gebeurd.’ Hij vindt dat deze taak kan worden volbracht als de overheid nationaler gaat denken en niet meer in hokjes.
‘Niet alleen de afschaffing van de slavernij, de 8 decembermoorden en de revolutie is ook geschiedenis. Er is zoveel gebeurd tijdens de immigratieperiode, deze gebeurtenissen moeten worden opgeslagen.’ Girjasing betreurt het dat opeenvolgende regeringen nooit de moeite hebben genomen om na te gaan waar de laatste resten zijn begraven van de immigranten die in 1902 werden gedood toen ze in opstand kwamen tegen de onderdrukking en uitbuiting door de  plantagedirecteur. ‘Ze waren in een massagraf gedumpt, dat nooit is achterhaald.’ De wens van de parlementariër is dat deze dag om de vijf jaren een vrije dag wordt voor elke Surinamer.
Mungra zegt in een interview dat deze herdenkingsdag extra speciaal was, omdat er inmiddels 110 jaren voorbij zijn sinds deze helden op brute wijze werden gedood. De opstand op plantage Marienburg in 1902 werd geleid door Herpet en Wongsoredjo. Voor de Hindoestanen en Javanen in Suriname zijn deze personen helden en vakbondsleiders. Tijdens de herdenking waren ook de ambassadeur van Indonesië en een vertegenwoordiger van de Indiase ambassade aanwezig. Bij de onthulling van het monument in 2006 waren ongeveer 36000 mensen op de been om hun sympathie te uiten, vertelt Mungra.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!