Alweer lijkresten weggedragen

In het afgelopen weekend zijn er weer delen van een gecremeerd lijk weggedragen. Het betreft dit keer delen van het gecremeerde lichaam van de 20-jarige Shareshma Lumsden, die middels een aanrijding om het leven kwam. Ze is zaterdag gecremeerd. Toen haar familie zondagmorgen op het Oedraising Varma crematieoord te Weg naar Zee arriveerde voor het plegen van de nodige rituelen, zagen zij dat delen van het gecremeerde lichaam vermist werden. Inspecteur van politie Humphrey Naarden van de afdeling Voorlichting en Publiciteit van het Korps Politie Suriname geeft desgevraagd aan Dagblad Suriname te kennen dat er voor dit jaar vijf gevallen bij de politie bekend zijn, waarbij delen van een lijk zijn weggedragen. Hij betreurt dit ten zeerste.
De verdachte of verdachten die zich schuldig hebben gemaakt hieraan zijn op grond van twee artikelen in het Wetboek van Strafrecht strafrechtelijk vervolgbaar. Het gaat om artikel 200, lijkenroof, en artikel 371, gekwalificeerde diefstal. Artikel 200 praat over het wegdragen van een lijk, delen van een lijk of het as van een lijk zonder de bevoegdheid daartoe te hebben. Op dit feit staat een maximale gevangenisstraf van 1 jaar. Bij gekwalificeerde diefstal gaat het om diefstal onder verzwarende omstandigheden. Het gaat erom dat de toegang tot het crematieoord is afgesloten middels een omrastering. In het laatste geval zijn de spijlen geforceerd, waardoor de verdachte en/of verdachten zich toegang hebben verschaft tot het terrein. De diefstal heeft dus plaatsgevonden onder verzwarende omstandigheden. Voor dit feit geldt een maximumstraf van 6 jaar.
Hoewel er reeds een onderzoek is ingesteld door de politie, heeft dit nog niet geresulteerd in het zichtbaar maken van de verdachte en/of verdachten. Dit onderzoek is overgedragen aan de recherche van Geyersvlijt. ‘Het is een heel ernstige zaak, er zal veel speurwerk verricht moeten worden’, legt Naarden uit. Hij zegt met klem dat deze problematiek een serieuze aanpak behoeft van de politie. Het vermoeden bestaat dat de lijkresten worden weggedragen voor occulte doeleinden. ‘Wij willen ook weten waarom dit gebeurt en wat de bedoeling is daarvan.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!