Wereldborstvoedingsweek van 01 augustus tot en met 07 augustus 2012

Borstvoeding geven is nog steeds de meest natuurlijke manier om de baby te voeden. Gezonde groei en ontwikkeling wordt bevorderd door de eerste 4 a 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Het streven naar een babyvriendelijke samenleving betekent dat ongeacht waar de vrouw zich ook bevindt, zij zonder enige barrière haar kind moet kunnen voeden. Het is dan een keuze die de vrouw zelf maakt! De informatie is niet alleen bestemd voor de vrouw in kwestie, maar voor iedereen, de totale Surinaamse bevolking die de vrouw moet ondersteunen in haar keuze om borstvoeding de beste kans van slagen te geven. ‘Voor moeders die door ziekte of door een of andere reden geen borstvoeding mogen of kunnen geven, en de keuze voor een andere vorm van voeden is beslist, willen wij geen schuldgevoelens opwerpen, want ook deze moeders hebben de nodige steun voor realistische informatie en begeleiding nodig.’
Het thema van de borstvoedingsweek voor dit jaar is “Inzicht in het verleden en plannen voor de toekomst”. Het is overgenomen uit het thema van de WHO. De World Alliance Breastfeeding Action is een wereldorganisatie die haar eerste campagne in 1992 startte met als thema “Baby Friendly Hospital Initiative”. Ook in Suriname is toen intensief begonnen door acties op te zetten om borstvoeding te beschermen, begeleiden en te ondersteunen. Blikken we terug naar deze periode, toen er een significante stijging van ziekenhuisopname van zuigelingen tussen de 0-1 jarigen te bespeuren was, heeft Suriname niet stil gezeten, maar is men ook agressief geweest met campagne voeren. Het begon bij het BOG en later nam Stiboso –Stichting Ter bevordering van borstvoeding in Suriname- dit over.
‘Er wordt al zolang aan de weg getimmerd en toch zijn we niet tevreden! Uit het verleden moeten we gaan begrijpen wat gebeurd is en waarom. Het is dus nu tijd om plannen te maken wat er nog meer gedaan kan worden om alle vrouwen te ondersteunen in het optimaal te kunnen voeden en het verzorgen van hun baby’s en jonge kinderen. De tijd dringt om op te roepen voor acties om de barrières op het beleid en de programma’s op Borstvoeding en Infant Young Child Feeding te overbruggen.’ Stiboso zal blijven doorgaan zolang het in haar vermogen ligt om moeders die borstvoeding willen geven, te blijven ondersteunen zodat borstvoeding echt die plaats terugkrijgt die het vroeger had! Aldus een bericht van Stiboso.

error: Kopiëren mag niet!