Comité Belangenbehartiging Tamanredjo weer voor kantongerecht

Bewoners van Tamanredjo – merendeels seniore burgers – togen gistermorgen wederom naar het kantongerecht aan de Grote Combeweg met protestborden. Op dat moment bevond zich ook de achterban van de teruggeroepen DNA – leden Diana Pokie en Waldi Ajaiso voor het kantongebouw met protestborden.
Zeven gezinnen van Tamanredjo en de Stichting Landbouworganisatie Commewijne (SLOC) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn gedagvaard in het kort geding, dat is aangespannen door de eigenaar van plantage Maretraite tegen de bewoners van Tamanredjo. ‘De bewoners zijn van plan elke keer met borden te protesteren voor het kantongebouw als hun zaak voorgaat. Gisteren was het de derde keer’, zei Soekijad Sagiman, woordvoerder van de groep, aan Dagblad Suriname. ‘De bewoners van Tamanredjo willen op een vreedzame manier strijden voor wat van hun is’, zegt Sagiman. De groep geeft te kennen dat de bewoners op hun standpunt blijven en dus niet uit hun woongebied te Tamanredjo weg zullen gaan ter wille van de eigenaar van Maretraite.
Op 23 februari 2012 kregen de bewoners een deurwaardersexploot waarin vermeld staat dat zij hun woningen binnen twee weken moeten verlaten. Parlementariër Ronny Tamsiran gaf eerder te kennen dat het gaat om een gedeelte van Tamanredjo tot Mijn Geluk. De staatslandmeter H. Kalloe is erbij gehaald en nu blijkt dat het gedeelte waarover er een rechtszaak gaande is, aan de Staat toebehoort.
Het grondgebied was eerder wel in handen van de eigenaar van plantage Maretraite, maar verviel weer in de boezem aan de Staat. Volgens de bewoners beschikt de eigenaar van plantage Maretraite niet over bescheiden van een landmeter, om te kunnen aantonen dat de grond hem inderdaad toebehoort.
De bewoners, sommigen al hun hele leven woonachtig op de plaats, eisen dat de regering de zaak naar zich toetrekt en voor een oplossing zorgt. Zij hebben zich gebundeld in ‘Comité Belangenbehartiging Tamanredjo’. De advocaat van ‘Comité Belangenbehartiging Tamanredjo’, Chas Mijnals, gaf de groep gisteren te kennen dat de zaak verdaagd is naar de volgende week.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!