Verdachten gehoord inzake berovingen Coppenamemarkt, RBC-bank, Texaco en PPS

Acht verdachten zijn door de politie aangehouden voor vier verschillende berovingen. Het achttal wordt ervan verdacht op 15 januari 2011 tezamen en in vereniging  een beroving te hebben gepleegd bij Coppenamemarkt. De rovers hebben SRD 90.000, US$ 500, een vuistvuurwapen en kostbare bezittingen van de medewerkers buitgemaakt. Aan de verdachten wordt ook ten laste gelegd dat zij op 17 januari 2011 een ATM- machine van RBTT (nu RBC-bank) hebben beroofd. De rovers zijn toen met SRD 400.000 ervandoor gegaan. Ook worden zij ervan verdacht het bedrijf PPS te hebben overvallen. Het laatste feit is gepleegd bij een Texaco-station aan de Anamoestraat op 15 april 2011. De criminelen zijn hier met een geldsbedrag van SRD 75.000 en Euro 6.000 ervandoor gegaan. Alsof dit niet genoeg was, heeft één van de gewapende rovers één of meer schoten gelost op een omstander, Michaël Lienga, die hierdoor is komen te overlijden.
De kantonrechter heeft gisteren drie verdachten, Briar N., Nahiel P. en Roberto C. als getuigen gehoord. Elk heeft afzonderlijk verklaard dat zij onder druk hun verklaringen hebben ondertekend. Zij zouden daarbij danig zijn mishandeld door de politie. Zij hebben als het ware hun proces-verbaal (pv) alleen moeten tekenen. De politie zou alle informatie zelf hebben vermeld en het pv opgemaakt. Bij de politie hadden deze drie verdachten aangegeven welke personen betrokken waren bij de verschillende berovingen. Briar had aangegeven dat hij betrokken was bij de beroving van Coppenamemarkt. Hij was samen met Iwan A. en Anthony P.  Op de zitting is hij teruggekomen op zijn eerder afgelegde verklaringen.
De verdachte Jerrel D. verklaarde dat hij niet betrokken is bij de berovingen. Hij gaf aan dat omdat zijn medeverdachten weten dat hij vrij zal komen in een andere zaak waarbij Landbouwbank beroofd was, hij hier onnodig bezwaard wordt. De magistraat hield Jerrel voor dat hij niet is aangehouden met betrekking tot deze zaak. Hij is aangehouden in de berovingszaak van de Landbouwbank. De verdachte Ronny verklaarde niets af te weten van de berovingen. Hij beweerde dat hij sinds juni 2011 is aangehouden.
De advocaat van de verdachte Iwan verzocht de rechter na het getuigenverhoor om de vrijheidsbeneming van zijn cliënt op te schorten dan wel op te heffen. De magistraat heeft het verzoek van de raadsman afgewezen. Volgens de rechter zijn er nog ernstige bezwaren tegen de verdachte. Op 15 augustus vindt de verdere behandeling plaats.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!