Protestmars voor geroyeerde Pokie en Adjaiso

Op initiatief van Albert Aboikonie, hoofdkapitein van de Saramaccaners, is er gistermiddag een protestmars georganiseerd te Brownsweg. De achterban van de sinds kort gewezen parlementsleden Diana Pokie en Waldie Adjaiso is het niet eens met het royement van deze twee leden. Ook geeft men aan niet te zijn gekend door de BEP bij het nemen van de beslissing.
“Het besluit van de BEP om deze twee leden terug te roepen, is zonder medeweten van de kernen gebeurd”, zegt Aboikonie aan Dagblad Suriname. Hij is van mening dat de achterban de ruimte zou moeten krijgen om zelf ook te bepalen of de twee parlementsleden wel of niet teruggeroepen moesten worden. “En dat is niet gebeurd. Het royement van deze twee leden is zonder medeweten van de kernen die deze twee hebben voorgedragen, gebeurd.” Aboikonie zegt dat wanneer door de BEP wordt aangegeven dat dit besluit met de ondersteuning van de kernen is uitgevoerd, het niet op waarheid berust. “De achterban heeft nooit en te nimmer toestemming gegeven om Pokie en Adjaiso terug te roepen.”
Voorafgaand aan de protestmars is er een massameeting  gehouden, waarbij de achterban is ingelicht over de recente ontwikkeling. Volgens Aboikonie zijn de kernen over de laatste ontwikkeling in het ongewisse gelaten door de partij. De massameeting werd gehouden in de geboorteplaats van Pokie.
De rechtszaak die door de twee geroyeerde leden tegen de BEP is aangespannen, wordt vandaag voortgezet. Aboikonie zegt dat zij er naar toe zullen werken om ook naar Combe, waar  de rechtszaak gehouden wordt, af te reizen om er te protesteren. Mogelijk wordt er ook een petitie aangeboden aan het traditioneel gezag en het parlement.
Pokie verduidelijkt dat zij niet achter de protestmanifestatie zat. Zij is samen met college Adjaiso uitgenodigd en heeft de achterban toegesproken. De actie op zich vindt zij prachtig, omdat het volk het voor het zeggen heeft. “Zij hebben op je gestemd en stemmen je weer weg. Ik vind dat zij het laatste woord hebben in deze.” Pokie geeft aan dat zij volgens de grondwet is gekozen voor vijf jaren. De parlementariër meent dat wanneer het volk haar heeft gekozen en men ontevreden is over haar functioneren, het volk wederom het besluit mag nemen om haar terug te roepen. “Maar wanneer het volk er niet bij is betrokken, dan is het zijn goed recht om te protesteren.” Wanneer het volk het vertrouwen in haar opzegt, zegt Pokie zich erbij neer te zullen leggen. “Dan is er voor mij niets anders gelegen dan het besluit van het volk te respecteren. Maar wanneer een partij heeft gesproken, dan zal ik mijn rechten moeten zoeken”, zegt Pokie.

error: Kopiëren mag niet!