Inbreker krijgt hogere straf dan geëist

Diego Sijlman gaat voor een jaar de bak in. De kantonrechter legde Sijlman een hogere straf op dan was geëist door de officier van justitie. De veroordeelde heeft een inbraak gepleegd samen met zijn zwager. Deze laatste is uit handen van de politie gebleven. Op 26 januari 2012 heeft Sijlman goederen uit een goed afgesloten woning buitgemaakt. Toen de benadeelde thuis arriveerde, merkte zij op dat haar traliewerk geforceerd was. In haar woning merkte zij dat haar televisie en nog andere spullen ontbraken. De politie werd gealarmeerd. Op instructie van omstanders verrichtte de politie een zoekactie in de buurt.
Het gelukte de sterke arm om Sijlman aan te houden. Hij had zich in het bos schuilgehouden. De openbare aanklager had een celstraf van 12 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk geëist. Zij achtte diefstal wettig en overtuigend bewezen. Sijlman beweerde dat hij de televisie in het bos had aangetroffen. Hij had het toestel vervolgens meegenomen en verkocht. De buit had hij met zijn zwager, die hem vervoerd had, verdeeld.
De advocaat betoogde in haar pleidooi dat de verdachte bladeren was gaan zoeken in het bos toen hij op een gegeven moment de gelichte shutterglazen van de woning zag. Dit heeft haar cliënt gemaakt tot een dief, vond de raadsvrouw. De magistraat ging niet mee met het verweer van de raadsvrouw. Hij achtte het feit zeer ernstig. De magistraat was het ook niet eens met de strafeis. Hij vonniste daarom hoger dan de eis. Hij veroordeelde Sijlman tot 12 maanden gevangenisstraf. Sijlman blijft tot volgend jaar januari aangehouden.
Saskia Bandhan 

error: Kopiëren mag niet!