Emile Wijntuin: ‘OAS is papieren tijger’

Gewezen Staten-voorzitter Emile Wijntuin is van oordeel dat de OAS een papieren tijger is. Hij kan zich niet indenken dat de Organisatie van Amerikaanse Staten haar medewerking heeft toegezegd voor het opzetten van een waarheidscommissie in Suriname over de ‘8 decembermoorden’. ‘Wat komt de OAS ons vertellen?’ Volgens Wijntuin is de aanwezigheid van afgevaardigden van de OAS slechts van belang tijdens verkiezingen. Dat zou de enige activiteit zijn waar de inmenging van de OAS efficiënt is.
Wijntuin meent dat alhoewel de OAS bemiddelt in Centraal Amerikaanse landen met problemen, deze toch niet opgelost kunnen worden. Zo zijn verschillende presidenten die op democratische wijze zijn gekozen, ontheven. ‘De OAS heeft wel als bemiddelaar opgetreden, maar dat heeft nimmer geresulteerd in het nietig verklaren van de ontheffing. Het heeft totaal niets opgeleverd. Zo is de president van Honduras, Manuel Zelaya, in 2009 door het leger afgezet. Hij werd door militairen uit zijn huis gehaald en naar Costa Rica gevlogen. Het land was in rep en roer na de militaire coup. De OAS heeft niet kunnen bewerkstelligen dat de president in ere werd hersteld. Integendeel laaide de spanning in dat land heel hoog op.’
De OAS heeft zijn steun toegezegd aan Suriname nadat door de minister van Buitenlandse Zaken een verzoek werd gedaan voor het opzetten van een waarheidscommissie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: