Jeugdige rovers riskeren 2 jaar cel

Het Openbaar Miniserie (OM) heeft vrijdag tegen Daniël S. en Donovan S. samen 4 jaar celstraf gevorderd. Zij worden ervan  verdacht op 23 februari 2012 in het district Commewijne tezamen en in vereniging een winkelier te hebben beroofd. De verdachten hebben SRD 1.000 en een onbekend aantal belkaarten meegenomen. De rovers hebben tijdens hun daad gebruik gemaakt van een vals vuistvuurwapen en een mes. Daarmee hebben zij de winkelier onder bedwang gehouden. De officier van justitie achtte diefstal onder verzwarende omstandigheden wettig en overtuigend bewezen. Als strafverzwarend feit heeft het OM meegenomen de tijd van de beroving. De beroving heeft op klaarlichte dag plaatsgevonden. De criminelen hebben hun plan spontaan in de wagen beraamd. De verdachten zijn bekend in de buurt. Tegen elk van hen eiste de vervolgingsambtenaar een straf van 2 jaar met aftrek.
Advocaat Guno Rijssel betoogde dat zijn cliënt het feit volmondig heeft bekend. De drie elementen die de officier als strafverzwarend heeft meegnomen, moeten volgens de raadsman juist strafverlichtend werken, omdat hiermee wordt aangetoond dat ze geen doorgewinterde criminelen zijn; ze hebben geen aanleg voor het criminele werk. Volgens de raadsman is er in die zin nog ruimte om hen op het rechte pad te houden. De verdachten zijn vrij jong. Daniël is 19 jaar en zijn comparant Donnovan is 20. Volgens de raadsman is het feit behoorlijk  amateuristisch gepleegd.
Advocaat Sadhna Dulam die Donnovan S. bijstaat, pleitte voor een gecombineerde straf. Ook haar cliënt heeft het feit bekend. De raadsvrouwe betoogde dat het idee afkomstig is van de mededader. Donnovan heeft het mes waarmee hij de benadeelde onder bedreiging hield, gehad van Daniël. De verdediging verzocht de rechter om rekening te houden met de jeugdigheid van de verdachte en ook met het feit dat hij nooit eerder in aanraking is gekomen met de justitie. De raadsvrouw verzocht de magistraat om een gecombineerde straf op te leggen. De rechter heeft de beslissing uitgesteld tot 3 augustus. De verdachten blijven in voorarrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!