Shyam Guptar krijgt voorwaardelijke celstraf

Kantonrechter Anand Charan heeft gisteren uitspraak gedaan in de strafzaak tegen Shyam Guptar, welke bijkans 8½ jaar heeft geduurd. De magistraat heeft de verdachte in het Derde Kanton integraal vrijgesproken. In het Derde Kanton werd aan de verdachte drugsuitvoer verweten. Voor dit feit had het Openbaar Ministerie 4 jaar celstraf geëist. Voor het feit gepleegd in het Tweede Kanton, overtreding van de Vuurwapenwet, achtte de rechter het feit wettig en overtuigend bewezen. Hiervoor veroordeelde de rechter Guptar tot een voorwaardelijke straf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar.
In gesprek met Dagblad Suriname zegt Guptar dat het recht heeft gezegevierd. Na zoveel jaren is hij uit eindelijk bevrijd. “Ik heb reeds eerder gezegd dat ik geloof heb in het rechtssysteem en het is te merken aan het eindresultaat”, stelt Gupar.  Hij geeft verder aan dat zijn raadslieden, Benito Pick en Irvin Kanhai, hun werk heel goed hebben gedaan. Guptar  zegt verder dat hij zich nu meer zal concentreren op claims in het buitenland.
Aan deze zaak was in de eerste zes jaren inhoudelijk niets gedaan. In 2010 toonde rechter Charan zich verrast toen hij begreep dat deze zaak nog steeds niet was afgehandeld. Toen pas werd de zaak echt in behandeling genomen. De officier van justitie, Carmen Rasam, had een straf geëist van 4 jaar en 3 maanden en een geldboete van SRD 75.000 , subsidiair 6 maanden hechtenis voor drugsuitvoer en overtreding van de Vuurwapenwet. De magistraat ging uiteindelijk mee met de strafeis betreffende de overtreding van de Vuurwapenwet
Saskia Bandhan
 

error: Kopiëren mag niet!