Verwaarlozing grootste reden seksueel misbruik Strafproces moet sneller plaatsvinden

‘Verwaarlozing door ouders is een belangrijke reden waarom kinderen in Suriname worden misbruikt. Ouders en verzorgers moeten meer aandacht besteden aan hun kroost. Alleen op deze manier kan seksueel misbruik worden verminderd.’ Dat zegt de kinderrechtenactivist en jurist Samantha Gadjradj. Zij vindt ook dat het strafproces van minderjarige slachtoffers bij seksueel misbruik sneller moet plaatsvinden. “Er moet voorrangsbeleid gecreëerd worden. Minderjarige slachtoffers dienen direct na aangifte verhoord te worden.” Gadjradj heeft een uitgebreid onderzoek over jeugd- en seksueel misbruik gedaan in Suriname.
“Het moet op deze manier geschieden, omdat het kind nog niet beïnvloed is door activiteiten van buiten af. Zij kunnen eventueel het beeld nog voor zich halen.” Volgens de jurist moet men vanaf het moment van aangifte tot aan de berechting toe, niet langer dan enkele dagen bezig zijn. Dan is de kans het kleinst dat de verklaring zal veranderen, omdat het kind in enkele dagen te weinig meemaakt om andere conclusies te trekken of om te vergeten. Bovendien moet de situatie waarin het kind zich bevindt, zo snel als mogelijk opgelost en veranderd worden, teneinde zo min mogelijk schade te veroorzaken”, aldus de jurist.
Volgens Gadjradj kunnen kinderen degelijk betrouwbare getuigen zijn, mits zij zorgvuldig en deskundig worden gehoord. “Wat je niet ervaart, kun je niet leren. Een kind dat niet weet wat seksueel misbruik is, weet dus niet wat hem overkomt, onjuist en strafbaar is. Kinderen moeten aanleren wat zij moeten doen.” Gadjradj zegt dat een kind alleen probleemoplossend kan leren, als het kind dat van anderen heeft geleerd. Ouders en verzorgers moeten meer aandacht besteden aan de opvoeding, de vorming en de bescherming van hun kinderen.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!