Traditioneel gezag heeft bezwaar tegen Tapajaiproject

In het dorp Drietabbetje, de residentie van de Granman der Aucaners, vond de “Diemoengwataa” (‘Drie-maanden-water’) plaats van de overleden granman Matodja Gazon. Hij overleed op 1 december 2011. In het kader van de Diemoengwataa was de minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson, met zijn delegatie op bezoek in het dorp. De delegatie bestond uit de directeur van het ministerie (mevr. Genia Lank-Corinde), de onderdirecteur Ontwikkeling Binnenland (Thanya Fonkel), districtscommissaris Margareta Malonti en medewerkers. Ook de DNA-leden Marinus Bee en Walter Bonjaski reisden mee met de delegatie. Een ander belangrijk punt was de uitvoering van het Tapajaiproject waartegen het traditioneel gezag met nadruk protesteert. De aandacht van de minister is hiervoor gevraagd. Het traditioneel gezag ziet dit project niet uitgevoerd, omdat het negatieve gevolgen zal hebben voor de dorpen. Minister Betterson heeft beloofd de punten verder te bespreken in Paramaribo, om daarna met een reactie te komen.
De Diemoengwataa die op 14 juli 2012 plaatsvond, is een plengoffer die 3 maanden na de begrafenis plaatsvindt. Daarbij worden de rouwende vrouwen van de granman voor een deel bevrijd van de rouw. Een deel van de rouwkleding werd losgemaakt en weggehaald, met name de ‘sibikosie’ (slaapkleed) die de vrouwen de afgelopen periode hebben gedragen. De gemeenschap die ook mee rouwde, heeft zich ook van de rouwkleding ontdaan. Officieel is men vrij van de rouw na de “Pur’blaka”, en dat kan soms een jaar na de begrafenis duren. Pur’blaka is niets anders dan de zogenaamde ‘ontrouwing’.
Het bezoek was niet alleen ter bijwoning van de Diemoengwataa. Het was tevens een kennismakingsbezoek van de minster aan het traditioneel gezag aldaar. Minister Stanley Betterson bracht voor het eerst een bezoek aan het dorp sinds zijn aantreden. Het traditioneelgezag onder leiding van waarnemend granman Johannes Balong heeft gebruik gemaakt van de gelegenheid om de wensen en grieven van het dorp en de omgeving op het bord van de minister te leggen. Eén van de punten was de benzine om elektriciteit op te wekken voor het dorp Drietabbetje en andere omliggende dorpen. Het verzorgingsgebied is groter geworden, terwijl de hoeveelheid benzine dezelfde is gebleven. Nu kan het dorp alleen van 18:00 uur – 23:00 uur van stroom worden voorzien.

error: Kopiëren mag niet!