Breeveld blij met verloop handtekeningenactie anti-corruptiewet

Parlementariër/DOE-voorzitter Carl Breeveld is tevreden met het verloop van de handtekeningenactie om de anti-corruptiewet in De Nationale Assemblee (DNA) behandeld te krijgen. “Wij hebben ongeveer 300 formulieren met ruimte voor 45 handtekeningen uitgegeven en positieve reacties gehad”, zegt Breeveld. Op zaterdag 14 juli 2012 zullen in het centrum van Paramaribo en in de malls  handtekeningen worden verzameld. In de districten Wanica, Paramaribo, Saramacca en Marowijne zijn intussen teams actief, terwijl parlementariërs informatie en formulieren per mail hebben ontvangen. “Wij willen het nationaal aanpakken.”
DOE vindt het een schande dat Suriname, ondanks de anticorruptie-conventie van de Verenigde Naties in 1996 is ondertekend, nog steeds geen anti-corruptiewet heeft goedgekeurd. Daarnaast staat Suriname op de 100ste plaatst op een lijst van 183 landen als het gaat om corruptiebestrijding. “Wij zeggen niet dat alleen een anti-corruptiewet de oplossing zal zijn, maar daarmee laat Suriname concreet acties zien en kunnen mechanisme en middelen voor corruptiebestrijding meer vorm krijgen”, zegt Breeveld. In het parlement is de anti-corruptiewet in 2007/2008 tijdens regering Venetiaan in behandeling genomen, echter bleef het liggen. Regering Bouterse heeft de anti-corruptiewet ondertussen teruggenomen en ingetrokken. “Ik heb zo het gevoel dat de politieke wil ontbreekt om de wet te behandelen en goed te keuren”, zegt Breeveld.
DOE biedt na 20 juli, wanneer de handtekeningactie is afgerond, een petitie aan president Desi Bouterse waarin het staatshoofd zal worden gevraagd om het ertoe te leiden dat de anti-corruptiewet binnen een maand in het parlement wordt behandeld. “Wij ondersteunen hiermee de president, want hij heeft gezegd dat hij een kruistocht tegen corruptie zal beginnen in dit land”, aldus Breeveld.

error: Kopiëren mag niet!