Econoom/jurist Guillermo Samson: Er is door de regering een prudent economisch beleid gevoerd

Het ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Suriname verhoogd naar een BB-status. Maar wat betekent dit precies. Deze vraag legde Dagblad Suriname voor aan econoom/jurist Guillermo Samson. Hij stelde dat het beheer van de middelen door de overheid moet gebeuren zoals het is voorgeschreven door internationale instellingen als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Kortweg wordt er door de  regering een prudent beleid gevoerd ten aanzien van de economie. Deze upgrade betekent voor Suriname dat als de regering internationaal geld zou willen lenen, dat een stuk makkelijker zal gaan. Simpel gezegd hoe hoger de rating, hoe meer men kan lenen, maar belangrijker is het feit dat de overheid betere rentecondities
krijgt.

De regering heeft bij haar aantreden ettelijke megaprojecten aangekondigd en deze verhoogde rating zou mogelijk de regering in staat stellen tegen gunstige rentecondities internationaal aan krediet te komen. Aan Samson werd ook de vraag gesteld wat de man op straat heeft aan zo een upgrade. ‘Direct weinig, indirect wel vanwege het multipliereffect indien de lening productief gebruikt zou worden om
fabrieken neer te zetten en arbeidsplaatsen te creëren. Dan heeft de man op straat en de totale samenleving er enorm veel aan. Die rating
zorgt in deze dus voor een afgeleid voordeel.’

error: Kopiëren mag niet!