Basketbalcoach Marciano Zalman: ‘Clubs debet aan achteruitgang basketbalniveau’

Qua niveau is de basketballerij over het algemeen in Suriname achteruitgegaan. Volgens oud- basketballer en huidige hoofdcoach van Yellow Birds, Marciano Zalman, zijn de clubs debet aan de achteruitgang. De voornaamste oorzaak is de manier van trainen. Nu speelt men meer partijtjes, terwijl men vroeger het accent legde op het aanleren en verscherpen van de basistechnieken. ‘Als je een training bezoekt van welke club dan ook, dan valt het op dat ze heel snel overgaan tot het spelen van partijtjes. Toen ik op 11-jarige leeftijd begon met basketballen, speelden we bijna geen wedstrijden op de trainingen. We oefenden constant technische zaken zoals dribbelen, passen, inzicht, rechter- en linker-lay-up enz.’, legt Zalman uit.
De focus van veel trainers is om talenten onder de 13 jaar uit te laten komen voor een U-17 ploeg. ‘Een talentvolle U-13 speler kan misschien ook meegaan met het U-17 team, maar zo’n basketballer mist de technische en tactische vaardigheden om goed te presteren op zo’n niveau. Ze moeten veel meer trainen om beter voor de dag te komen op een treetje hoger.’
Een ander aspect voor de achteruitgang noemt hij de steeds mindere belangstelling vanuit de jeugd. Dit komt door de opkomende technische snufjes en mogelijkheden zoals blackberry, internet en facebook. Besturen van bonden en clubs moeten de sport nu meer dan ooit tevoren gaan promoten, willen ze continuïteit en ontwikkeling hebben in de sport.

error: Kopiëren mag niet!