Fitch verhoogt kredietwaardigheid Suriname naar BB-

Suriname stijgt als land van B+ naar BB-. Fitch Ratings heeft het land op drie niveaus opgewaardeerd. De kredietwaardigheid van vreemde valuta en lokale valuta op lange termijn gaan eveneens van B+ naar BB-. Volgens Fitch zijn de vooruitzichten van het land stabiel. De kredietwaakhond geeft Suriname ook een B voor het vreemde valutabeleid op korte termijn. De opwaardering van Suriname weerspiegelt de expliciete verbintenis van de autoriteiten om de begrotingsonevenwichtigheden in toom te houden en om de prijs en wisselkoersen stabiel te houden. Ook geeft het de positieve investeringscyclus en de groeiperspectieven van het land weer, schrijft Reuters.
Surinames status wordt ook gesteund door de kracht van de belastingen en de externe balans ten opzichte van collega’s. De sterke kredietpunten van het land worden op dit moment in balans gehouden door de institutionele capaciteitsbeperkingen, het relatief zwakke macro-economisch beleidskader en recente hoge inflatiecijfers en de schommeling van de wisselkoers. Door de uitvoering van de inningsmaatregelen, maar ook door te profiteren van gunstige internationale grondstoffenprijzen, eindigde regering-Bouterse op een begrotingstekort van 2,9% van het BNP en bleef de overheidsschuld onder de 20% van het BNP in haar eerste volledige regeerjaar.
Bovendien ondernemen de autoriteiten stappen om een zelfstandig welvaartsfonds te creëren en zijn ze bezig de budgettering te rationaliseren en het belastingstelsel bij te stellen. De uitvoering van deze hervormingen zou volgens Fitch Ratings een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de onvoorspelbaarheid van het beleid en aan het versterken van de flexibiliteit van de openbare financiën.

error: Kopiëren mag niet!