Marihuanakoeriers blijven aangehouden

De kantonrechter heeft vrijdag de zaak waarbij 45 kilo marihuana door de politie van Klaaskreek was onderschept, behandeld. In de zaak waren in eerste instantie drie personen aangehouden. Eén verdachte was eerder door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Advocaat Guno Rijssel staat twee van de verdachten, K. en M., juridisch bij. Het is de advocaat gelukt om bij de voorgeleiding bij het Openbaar Ministerie, K. vrij te krijgen. Ten aanzien van M., die als bijrijder in de passagiersbus zat, besliste de rechter-commissaris dat de inverzekeringstelling rechtmatig was; hij kreeg daarom 30 dagen ‘verlenging’. De raadsman had ten aanzien van M. het verzoek ingediend op basis van artikel 54a van het Wetboek van Strafvordering. Dit verzoek houdt in dat een andere rechter de zaak verder onderzoekt. In dit stadium kan niet bewezen worden dat de drug aan M. toebehoort. De derde verdachte is een cliënt van advocaat Benito Pick. Zijn inverzekeringstelling is ook op rechtmatigheid getoetst.
De marihuana werd in een passagiersbus aangetroffen die richting Paramaribo reed. Volgens de politievoorlichting heeft de pas opgezette politiepost te Klaaskreek met deze drugsvangst haar nut bewezen. Ter terechtzitting heeft advocaat Rijssel de rechter verzocht om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Dit, mede op grond van het feit dat het OM eerder had aangeven dat de processen-verbaal (pv’s) van de medepassagiers in het dossier zouden worden toegevoegd. Vóór de zitting heeft de raadsman met toestemming van de griffier het dossier van de rechter onderzocht en het bleek dat die stukken nog niet aanwezig waren. Op basis van de ontbrekende stukken heeft de verdediging de rechter gevraagd om de vervolgingsambtenaar niet ontvankelijk te verklaren. De magistraat heeft het verzoek van de raadsman afgewezen. De zaak werd uitgesteld naar 3 augustus. Op die dag zullen twee politieagenten worden gedagvaard. De verdachten blijven aangehouden.
Saskia Bandhan      

error: Kopiëren mag niet!