Marcellino Nerkust: ‘Belangrijk is dat Malm onderwijsbevoegdheid heeft’

Met welke naam je ook komt, er zal altijd kritiek zijn, zegt Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), ten aanzien van de benoeming van Grace Malm-Lackin tot directeur van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov). Voor Nerkust is het belangrijk dat de Minov-directeur onderwijsbevoegdheid en jarenlange ervaring heeft in de sector. Hij heeft Malm persoonlijk meegemaakt in het inspectiewerk en wat hem betreft, heeft ze als inspectrice een goede job gedaan. Hij vindt het jammer dat gezegd wordt dat de nieuwe directeur niet bekend is met het onderwijs op vos, hbo of universitair niveau. Nerkust: “In Suriname hebben wij een titelsyndroom en denken dat alleen mensen met een titel een goede job kunnen doen. Maar niemand kan me vertellen dat personen zonder titel geen goede job  kunnen doen.” De Fols-topper is blij dat er eindelijk een keuze is gemaakt. Nerkust zegt dat de twee vrouwen die nu de leiding hebben op het Minov de ruimte moeten krijgen zich te bewijzen. Hij hoopt dat ze in staat zullen zijn het onderwijs weer naar het gewenste niveau te brengen.
Nerkust is van oordeel dat de nieuwe directeur gauw aan de slag moet gaan met het ingezette proces voor de na– en bijscholing van leerkrachten. Het Minov zou dat gestructureerd aanpakken met de instelling van het Centrum voor de Nascholing in Suriname (CeNaSu). Het zijn met name de Fols en de Bond van Leerkrachten (BvL) die getrokken hebben aan dit project. Het is Nerkust ter ore gekomen dat Minov het plan heeft dit instituut af te stoten naar het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Dat zou een kwalijke zaak zijn. CeNaSu had sinds vorig jaar november operationeel moeten zijn. Het project strandde bij de benoeming van een directeur, wat nog steeds niet heeft plaatsgevonden. De Fols-topper hoopt dat Malm deze zaak zo snel als mogelijk weer op rails brengt.
Een ander verschijnsel binnen het formeel onderwijs dat volgens Nerkust bijzondere aandacht verdient, is dat van de leerkrachten boven de formaties. Op een aantal scholen in Paramaribo blijkt er teveel leerkrachten te zijn. Dit overschot aan krachten op een school kan niet worden ingezet om voor de klas te staan, maar doet administratief werk op het kantoor van het schoolhoofd. Het is volgens de Fols-topper jammer dat iemand met een pedagogische bevoegdheid op deze manier wordt ingezet, terwijl er genoeg scholen zijn met een tekort aan leerkrachten, waar ze wel  ingezet konden worden. De vakbondstopper hoopt dat de nieuwe directeur haar competentie zal gebruiken om deze euvels in het onderwijs weg te werken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: