EU-ACP november top mogelijk in KKF-vergaderzaal

De Joint Parliamentary Assembly (JPA) van de EU-ACP wordt in november aanstaande mogelijk gehouden in de grote conferentiezaal van het KKF. De gasten zullen qua verblijf worden opgevangen in hotel Torarica. Morgen zal de speciale DNA-commissie, onder leiding van Rabin Parmessar, zich buigen over de voorbereidingen die getroffen moeten worden voor deze internationale ontmoeting.  Commissielid Henk Ramnandanlal zegt dat er gesproken zal worden over de technische organisatie van het geheel. Vanavond zal er met het KKF-bestuur gesproken worden over de locatie voor de vergaderingen en zal er een finaal besluit worden genomen.
Oesman Wangsabesarie, ook lid van de DNA-commissie ter voorbereiding van de EU-ACP JPA, zegt dat het voorstel om de conferentie te houden in KKF reeds lang gedaan was door het parlement. Het punt was echter dat het KKF juist in die periode haar jaarbeurs houdt. Inmiddels heeft het KKF-bestuur ingestemd de conferentiegangers op te vangen. Brussel heeft ondertussen Suriname een lijvig Terms of Reference (TOR) opgestuurd, waarin alle algemene richtlijnen voor de leden zijn vervat. Wangsabesarie zegt dat het EU-ACP-secretariaat in Brussel inkomt met logistieke zaken, zoals apparatuur voor de conferenties en standaardzaken betreffende de vaststelling van de agenda en de  duur van de vergaderingen. Voeding en verblijf wordt door de gasten zelf bekostigd. Suriname financiert onder andere de locaties voor de te houden conferenties, transport van de delegaties, de verschillende fieldvistis en recepties.
Volgens Ramnandanlal worden er ruim 500 gasten verwacht. Naast de leden van het EU-ACP zullen ook de ondersteunende teams, buitenlandse pers en vertalers afreizen voor de joint assembly. Een van de topics die Suriname op agenda zal brengen, is het milieuvriendelijk winnen van goud in de kleine goudmijnbouw. Wangsabesarie: ‘Het Surinaams parlement had deze topic als eerst op agenda gebracht in de JPA te Togo in 2011. Het is de bedoeling dat de debatten hierover verder worden gevoerd in november. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze vergadering, vanwege het themakarakter,  zal worden gehouden in het district Brokopondo.’

error: Kopiëren mag niet!