Villa Zapakara introduceert flessenmonsters voor schoner milieu

Kindermuseum Villa Zapakara en kunstenaar Roberto Tjon A Meeuw starten volgende week het zogenoemde Batra Bakru-project voor een schoner milieu. Op 44 schoolpleinen in het westen van het land worden speciaal door de kunstenaar gemaakte objecten geplaatst om plastic flessen in te zamelen. De kosten voor het vervaardigen, verspreiden en plaatsen van de Batra Bakru’s komen voor rekening van Staatsolie. Het bedrijf CIC levert de vaten die Tjon A Meeuw als basis gebruikt voor de kunstwerken. Batra Bakru staat voor flessenmonster en zo ziet elk kunstobject er ook uit. Het gaat om een sprookjesachtige figuur in de vorm van een beschilderd plastic vat met een wijd opengesperde bek. Daar kunnen de lege petflessen in terecht. Daaronder wordt een groot net bevestigd om het afval te kunnen afvoeren. Aan het project doen 44 basisscholen mee in Coronie, Nickerie en Saramacca. Stichting Suwama gaat alle flessen in Saramacca en Coronie ophalen en dhr. Ramdjan haalt ze bij alle scholen in Nickerie op. Schilder en beeldend kunstenaar Tjon A Meeuw maakt in zijn werk bij voorkeur gebruik van restmaterialen. Van tijd tot tijd doorkruist hij Paramaribo en omgeving om gebruikte spullen te verzamelen. Afgedankte voorwerpen als kozijnen, overtollig bouwmateriaal en zelfs telefoonpalen bieden hem nieuwe inspiratie. Tegelijkertijd beschouwt Tjon A Meeuw het hergebruik van materiaal in onze omgeving als een essentieel principe in een maatschappij waarin consumptie steeds vanzelfsprekender wordt.

error: Kopiëren mag niet!