Ex- directeur Surpost, Carlo Godlieb: “De post was een missie voor mij”

De verdachte Carlo Godlieb, voormalig directeur van Surpost, heeft gisteren twee uren lang zijn verklaring bij de kantonrechter afgelegd. Godlieb is vanaf 1998 werkzaam bij Surpost. Hij gaf aan dat hij zijn baan als een missie zag. Aan hem worden samen zes verwijten gemaakt. Godlieb gaf bij de rechter te kennen dat hij volmacht had om zaken af te handelen. Hij gaf toe vier voertuigen te hebben gekocht, waarvan twee bestemd waren voor privé gebruik. Later werden de wagens weer verkocht aan Surpost. Ook heeft Godlieb een lening gesloten van Euro 100.000. Dit bedrag had hij geleend om salarissen uit te betalen. Indien er geen lening zou worden gesloten, zou er een conflict in het bedrijf ontstaan. Op gegeven moment zou de minister van Financiën SRD 3 tot 4 miljoen gestort hebben ten behoeve van Surpost op twee bankinstellingen namelijk RBTT (thans RBC) en de Hakrinbank.
Godlieb gaf aan dat hij zijn oren niet kon geloven toen hij te horen kreeg dat hij en Steve Ravenberg, onderdirecteur Finance & Marketing, waren ontslagen. Zij werden begin januari bedankt door de raad van ministers. Sinds medio november 2011 zijn de ex-directieleden aangehouden. Zij werden op de zitting van 3 mei 2012 op verzoek van hun raadslieden voorlopig in vrijheid gesteld. Beide mannen hebben bijkans 6 maanden in de gevangenis gezeten. In deze zaak zijn de twee ex-directieleden (Carlo Godlieb en Steve Ravenberg) en de douaneambtenaar Mohamedoemar Kariman als verdachten aangemerkt.
De douaneambtenaar werd op verzoek van zijn advocaat op 7 april 2012 op vrije voeten gesteld. Hij werd tezamen en in vereniging met de voormalige directieleden van Surpost verdacht van het plegen van frauduleuze handelingen. Het drietal werd verdacht van verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet Money Laundering. Kariman geeft aan dat hij een enveloppe met SRD 70.000 had ontvangen van Godlieb. Dit geld was bestemd voor de inklaarder. Kariman verklaart die enveloppe niet te hebben opengemaakt, omdat hij druk bezig was met andere werkzaamheden. Hij moest die enveloppe  met het geld aan de inklaarder geven; zulks heeft hij ook gedaan. Volgens de officier van justitie ontbrak een deel van het bedrag zoals later bleek. Kariman gaf hierop aan dat hij niet weet wie het geld heeft weggehaald. Ook zou Kariman naar verluidt US$ 6.000 hebben ontvangen voor zijn diensten; dit werd op de zitting ontkend.
Nadat de rechter alle drie verdachten had gehoord, stelde zij de zaak uit naar 2 augustus. Op die dag wordt de behandeling voortgezet. Het drietal werd aangezegd om aanwezig te zijn op de zitting.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!