‘Together’

Op vrijdag 6 juli opent in Gebouw 4 van het Surinaams Museum de expositie Together met werk van vijf Surinaamse beeldend kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan. Raimen Bijlhout, Shaundell Horton, Finestra Udenhout-Landveld, Jeanette Oord en Fabian de Randamie zijn trots op deze gelegenheid die zij zichzelf en elkaar geven om hun schilderijen te presenteren aan de Surinaamse gemeenschap. De titel van hun expositie laat weinig over aan fantasie, zo lijkt het. Want ’Together’  staat niet alleen voor samen exposeren. Het staat ook voor samen werken aan een passie, samen naar buiten treden met wat je dierbaar is, samen de weg verkennen van student naar professional.
Deze vijf kunstenaars-in-wording hebben gemeen dat ze hun talenten hebben ontwikkeld aan de Nola Hatterman Art Academy. En dat de mens en de natuur hun inspiratiebronnen zijn. Maar daarmee houdt de vergelijking op, want zij verschillen wat hun werk betreft in stijl en wat hun persoon betreft in leeftijd en in toekomstperspectief. Raimen Bijlhout wil met zijn kunst mensen raken in het diepste van hun ziel. Dingen hoeven niet ingewikkeld te zijn, hoe simpeler hoe beter. Het gaat hem om de kern.
Voor Shaundell Horton zijn het gedachtegoed, de normen en waarden van haar geboorteland Guyana haar inspiratiebron. Haar werken vormen een houvast aan iets dierbaars – de plaats en de mensen, die dreigen geheel te worden vergeten, door haar generatie en zeker ook de volgende generatie in Suriname. Finestra Udenhout-Landveld haalt haar inspiratie uit de schoonheid van de natuur. Die schoonheid probeert zij op verschillende manieren en in diverse stijlen te verbeelden: figuratief, realistisch en abstract. “Met mijn schilderijen geef ik een ode aan de natuur.” Jeanette Oord experimenteert ook met verschillende stijlen en is steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zij werkt met verschillende natuurlijke materialen. “Mijn inspiratie is gekomen door goed naar de natuur te kijken.”Ten slotte Fabian de Randamie, hij had – net als Raimen en Shaundell – al eerder een solo-expositie in Suriname. Hij schildert mensfiguren, in rust en in beweging, en de vormen en hun posities in de ruimte geeft hij weer door de kracht van lijnen. “Ik heb ook bewust gekozen om naakte mensfiguren te schilderen. Kleding werkt vaak als een vervorming en pose is dan moeilijk te lezen en te begrijpen.”
Mens en natuur, thema’s die in de beeldende kunst al eeuwenlang worden gebruikt. Ook het werk van veel Surinaamse kunstenaars getuigt daarvan. De nu lopende expositie Goudkoorts van de gevestigde Surinaamse beeldend kunstenaar Rinaldo Klas is daar een indrukwekkend voorbeeld van. Het is mooi dat beide exposities even tegelijk te bewonderen zijn: Rinaldo Klas, van de generatie internationaal bekende kunstenaars en vijf kunstenaars van twee generaties jonger laten de bezoeker genieten van wat hun passie en talent voortbrengen. En met de Nola Hatterman Art Academy als bindende factor.
De expositie Together is open voor het publiek in Gebouw 4 van het Surinaams Museum op het Fort Zeelandia Complex.

error: Kopiëren mag niet!