Aftredend Caricom-voorzitter Bouterse: ‘We must now lead!’

President Desi Bouterse heeft gisteren in St. Lucia de voorzittershamer van de Caricom overgedragen aan zijn collega Kenny Anthony. Tijdens zijn laatste toespraak als Caricom-voorzitter riep hij de Caribische gemeenschap op om niet meer in een wereld te leven waar we anderen moeten volgen. ‘We moeten nu gaan leiden’, zei Bouterse. Om deze transformatie te ondergaan, moeten we onszelf gaan veranderen. ‘We moeten ons gedrag tegenover elkaar gaan veranderen. Met elkaar praten om een einde te maken aan de oude praktijken om voorbeelden op te volgen’, zei de aftredende voorzitter.
Bouterse liet een revue passeren van de 6 maanden waarin hij de Caricom mocht leiden. Vanaf 1 januari tot 1 juli zijn er markante momenten geweest. Zo werd als eerste een discussie gevoerd om het Caricom-secretariaat, welke in Guyana gevestigd is, beter te laten functioneren. In februari werd een bezoek gebracht aan Haïti. Daarbij werd de afspraak over de wederopbouw van de door de aardbeving getroffen land herbevestigd. In maart werd de Inter-Sessional meeting van de Caricom staatshoofden gehouden, met als speerpunten gezonde vrouwen en welvarende regio. In deze maand werd ook de oprichting van een Caricom Enterprise een feit. Verder werd de Regional Sports Academy gelanceerd, waarbij de eerste groep studenten opgeleid zijn. Suriname mocht in april de Cofcor-meeting houden, een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de regio. In mei mocht Bouterse de Caricom-Mexico Summit namens de regio leiden. In juni werd in Suriname de Caricom-Unasur High Level Youth Meeting gehouden.

error: Kopiëren mag niet!