3.500 ton kunstmest vrijdag in Suriname

Een grote hoeveelheid kunstmest wordt morgen gelost op de haven in Nickerie. Het gaat om 3.500 ton ureum dat met de boot op weg is naar Suriname, zegt het NDP-assembleelid Rachied Doekhie. Hoeveel een zak ureum zal kosten, kon de parlementariër ons niet vertellen. ‘Kunstmest is nergens in de wereld goedkoop’, zegt Doekhie. Volgens hem is het optimaal beschikbaar zijn van de belangrijke input van belang. Een schaarste is de komende tijd uitgesloten zegt Doekhie, afgaande op de geïmporteerde hoeveelheid.
Vrijdagmorgen wordt de prijs van het ureum bekendgemaakt. Een tweede schip met een lading kunstmest aan boord is al vertrokken richting Suriname. ‘Voordat de kunstmest opraakt, is de volgende partij al gearriveerd.’ De kunstmest uit Venezuela wordt geïmporteerd door de Staat in samenwerking met de ondernemer Manglie. President Desi Bouterse had beloofd goedkope kunstmest voor de padieboeren binnen te halen. Van een goedkope prijs is er helaas nog geen sprake geweest. Thans kost een ton kunstmest bij de enige leverancier in Suriname USD 825. De prijs van een zak van 50 kilogram varieert tussen de SRD 140 en SRD 150.
De verwachte lading kunstmest uit Venezuela zegt de padieproducent en exporteur Leakat Mahawatkhan totaal niets. ‘Nu pas is de kunstmest gearriveerd! Ik heb de mijne bij de leverancier in Suriname allang besteld en gekregen. Indien ik zou wachten op de kunstmest van de Staat, zou ik twee keren kunnen lopen van Suriname naar Venezuela en de kunstmest zou nog niet aangekomen zijn.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!