Vonnis geveld in oplichtingszaak

Rechter Alida Johanns heeft gisteren uitspraak gedaan in de grote oplichtingszaak, waarbij vijf personen betrokken zijn. Clifton Anches had volgens de rechter een leidinggevende rol in het geheel. Hij heeft personen benaderd om gelden van een bepaalde bank te lichten en over te maken naar een andere rekening. Twee personen, Nadira Tikai en Mahinderpersad Bhagwani, hebben hun medewerking verleend om de gelden te lichten. Zij hebben zich als een andere persoon voorgedaan en zich ook als zodanig uitgegeven. Anches ontkent zijn betrokkenheid. Hij gaf aan dat de computer, waarin de informatie was opgeslagen, niet aan hem toebehoort. Een man die woonachtig is in Guyana had het voor hem achtergelaten. De vriendin van Anches, die toen 19 jaar was, genaamd Chanelva Groenewoud, had bij de politie verklaard dat de computer van Anches is. Hij werkte ermee en het apparaat was in zijn werkruimte geplaatst. Naast de computer waren er ook wat vervalste documenten in de brandkast van Anches aangetroffen.
In de periode van het delict hadden Anches en Groenewoud een aantal huishoudelijke en nog andere spullen aangeschaft. Daarnaast had Anches ook nog een terreinwagen gekocht. Hierop beweerde de verdachte dat het voertuig toebehoort aan zijn broer, die in Nederland woonachtig is. Bij navraag door de politie bleek dat de auto gekocht is door Anches. De rechter achtte tegen  Anches deelname aan een criminele organisatie en money laundering wettig en overtuigend bewezen en legde hem hiervoor een straf op van 6 jaar met aftrek. De officier van justitie had een strafvoorstel van 8 jaar gedaan tegen Anches. Mevrouw Tikai en haar neef Bhagwani werden 13 feiten verweten. De rechter achtte tegen elk alle feiten wettig en overtuigend bewezen. Zij legde aan elk van de verdachten, Tikai en Bhagwani, een celstraf op van drie jaar met aftrek. De rechter motiveerde bij de strafmaat dat zij niet lichtvaardig over deze zaak ging, want het is zeer ernstig. De benadeelden gaan hun geld niet terugkrijgen. Zij hebben jarenlang voor hun geld gewerkt.
Tegen de verdachte Kenneth Aveloo, die volgens zijn raadsman Guno Rijssel een zwerversbestaan leidt, heeft de rechter deelneming aan een criminelen organisatie, vervalsing en oplichting bewezen geacht. De rechter veroordeelde Aveloo conform de eis, 4 jaar met aftrek. De vriendin van Anches werd schuldig bevonden aan money laundering. De rechter hield echter rekening met haar jeugdige leeftijd en het feit dat zij nog geen levenservaring heeft. Ze kreeg een straf opgelegd van 12 maanden, waarvan 11 voorwaardelijk met aftrek. ‘Ik hoop dat dit de eerste en de laatste keer is.’ Groenewoud was reeds eerder op vrije voeten gesteld. Met dit vonnis hoeft zij niet meer de bak in. Maar indien zij zich binnen het gestelde termijn schuldig maakt aan een strafbaar feit zal zij het voorwaardelijk deel wel moet uitzitten.
Saskia Bandhan   

error: Kopiëren mag niet!