Strafvoorstel gepresenteerd in roofmoordzaak Eersel

In de zaak waarbij Anthony Eersel op 5 september 2011 slachtoffer is geworden van een brute roofmoord aan de Romestraat, heeft het Openbaar Ministerie gisteren haar strafvoorstel gepresenteerd. Volgens de openbare aanklager, Cynthia Klein, is er sprake van diefstal door middel van geweld de dood ten gevolge hebbende. In deze zaak had een van de verdachten, van wie het voertuig door getuigen werd gesignaleerd na de daad, de namen aan de politie doorgegeven. Zodoende meldde Guillermo O. zich aan bij de politie. Naderhand waren de andere drie verdachten Furnen K, Clifford L. en Renold K. gearresteerd. Clifford had bij de politie verklaard dat Renold bepaalde informaties had doorgespeeld aan Furnen toen zij op Domburg waren.
Volgens Furnen had Renold hem geïnformeerd dat een man met een dikke portemonnee en een dikke halsketting voor een winkel stond. Hij benaderde zijn comparanten om de man, die later een vakantieganger bleek te zijn, te beroven. Tijdens het afhandig maken van de kostbare bezittingen van Eersel had Clifford het slachtoffer zodanig met een mes verwond dat hij kwam te overlijden. Op de zitting beweerden de verdachten dat het niet zo was toegegaan. Clifford gaf aan dat hij een oude vete had met Eersel. Hij had drugs verkocht voor Eersel en was daarvoor niet betaald. Op die dag was hij rekenschap gaan vragen en de situatie was uit de hand gelopen. Clifford geeft toe dat hij Eersel heeft gestoken.
De officier van justitie achtte het feit tegen de drie verdachten, Clifford, Renold en Furnen, wettig en overtuigend bewezen. Zij eiste een celstraf van 10 jaar met aftrek tegen Clifford, omdat hij de fatale steek had toegebracht. Renold en Furnen hoorden elk een gevangenisstraf van 4 jaar met aftrek tegen zich eisen. Tegen de vierde verdachte die reeds eerder op vrije voeten was gesteld, Guillermo, vorderde de vervolgingsambtenaar een straf van 12 maanden met aftrek en zijn gevangenneming.
Advocaat Irvin Kanhai pleitte voor vrijspraak voor Renold. Volgens de raadsman is het bewijs niet geleverd dat Renold de andere heren zou hebben benaderd. De medeverdachten hebben op de zitting het feit ontkend. Volgens de verdachten waren zij onder druk gezet door de politie. Op de volgende zitting zullen de overige raadslieden, Nacatia San A Jong, Raoel Lobo en Mijnals, hun pleidooi houden. De drie verdachten blijven aangehouden. Guillermo werd aangezegd om op de volgende zitting aanwezig te zijn.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!