Girjasing vraagt president actie te ondernemen tegen ernstige kwikvervuiling

President Desi Bouterse zal gelijk milieuacties moeten ondernemen. DNA – lid Sheilindra Girjasing (VHP) zal een schrijven richten aan het staatshoofd waarin hij hem vraagt gelijk actie te ondernemen tegen de ernstige kwikvervuiling in Suriname. Het schrijven van Girjasing is naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname over kwikvervuiling in Suriname. De onderzoeksresultaten zijn alles behalve rooskleurig. Volgens het onderzoek is de ernstige kwikvervuiling te wijten aan menselijk handelen. ‘De ikke, ikke, ikke en de rest mag stikken mentaliteit’, zegt Girjasing. Uit het onderzoek komt naar voren dat de kwikvervuiling zich niet alleen beperkt tot de goudconcessiegebieden, maar zich door de wind verspreidt naar het zuidwesten van Suriname. Voorts blijkt dat het milieu in de niet-goudconcessiegebieden ook sterk is gecontamineerd. Vis en andere levende wezens hebben kwikvergiftiging opgelopen.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de kwikdamp boven Paramaribo hoger dan de norm is. ‘We moeten een goed land kunnen achterlaten voor onze kinderen en kindskinderen.’ De goudordeningscommissie heeft volgens het lid duidelijk gefaald. ‘Eigen belangen hebben hier geprevaleerd, niet de belangen van het land, niet de belangen van het volk. Kwik is verboden om te gebruiken, maar toch zien wij dat het gebruikt wordt en hierdoor het land naar de verdoemenis wordt geholpen. Terwijl omringende landen steeds strengere maatregelen nemen, wordt in Suriname het kwikgebruik niet eens ontmoedigd, laat staan verboden. Dat maakt de prijs van goud voor het milieu en voor een groot deel van de bevolking wel erg hoog.’
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!