Stichting Agrarische Ontwikkeling Saramacca bepaalt vrijdag koers

In het district Saramacca gaan landbouwers zich bundelen in de Stichting Agrarische Ontwikkeling Saramacca (Sagas). Districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani is erg blij hiermee en ondersteunt dit initiatief van de landbouwers. ‘Nu zal ik een aanspreekpunt hebben, als ik met de landbouwers wil gaan praten. Ik hoef niet meer met honderden mensen individueel te gaan onderhandelen als er iets gedaan moet worden’, zegt dc Ramdhani aan Dagblad Suriname. Vrijdag zal de initiatiefgroep bijeenkomen op het commissariaat te Groningen met de leden die zich al aangesloten hebben. Op deze vergadering zal dan een bestuur gevormd worden. Hierna zal met de leden nagegaan worden welke koers te varen. Nagegaan moet worden of gekozen wordt voor een coöperatie of een vereniging. Ramdhani heeft de organisatie een ruimte ter beschikking gesteld om de vergadering te houden.
Volgens de dc telt Sagas intussen 388 leden. ‘Ik verwacht dat dit vrijdag veel meer zal worden’, zegt hij. Sagas moet een zelfstandige organisatie worden, die zelf moet zorgen voor de operatiekosten. Daarvoor zal elk lid maandelijks SRD 25 moeten betalen. Een hoofdzaak die de landbouwers gerealiseerd willen zien, is het zelf aanbieden van de producten aan de consument. Zo wordt de tussenhandelaar, die vaak lage prijzen hanteert, vermeden. Voordeel is dat de landbouwers dan meer kunnen verdienen en de consument goedkoper groenten en fruit kan betrekken. In Saramacca is het al jarenlang zo dat de ‘koopman’ de producten thuis bij de landbouwers opkoopt, om deze op de markt door te verkopen aan de marktstandhouders. Hierbij worden de landbouwers de grote verliezers, aangezien ze een zeer lage prijs krijgen van de koopman.
Als pilot is Sagas al gestart met het zelf verkopen van producten. Dit gebeurt op drie stands op de zondagse markt te Leiding 11A. Volgens Ramdhani is het de bedoeling dat er op meer markten soortgelijke stands van de Sagas komen voor een betere afzet.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!