Medewerker SZF krijgt straf gelijk aan voorarrest

De SZF-medewerker, Johannes Wouter, werd gisteren door kantonrechter Dinesh Sewratan tot 6 maanden veroordeeld. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte.  Wouter heeft restitutieformulieren van SZF valselijk opgemaakt en gelden ontvangen. De verdachte heeft het feit volmondig bekend. Hij gaf aan dat zijn medeverdachte K. de gelden voor hem moest gaan ontvangen. Dat geld werd dan onderverdeeld. Wouter nam 2/3 deel en gaf 1/3 deel aan K. Dit wordt echter door de medeverdachte steevast ontkend. Hij gaf aan dat hij wel gelden voor de verdachte en ook voor andere medewerkers ging ontvangen, maar dat hij zelf geen geld heeft gekregen als tegenprestatie.
De openbare aanklager, Duncan Nanhoe, achtte de feiten tegen Wouter wettig en overtuigend bewezen. Hij eiste een straf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk met aftrek, en een proeftijd van 3 jaar. Wouter heeft de 6 maanden in voorarrest uitgezeten. Hij was door de rechter eerder al op vrije voeten gesteld.
Met betrekking tot de medeverdachte K. had de ovj vrijspraak gevorderd, omdat hij niet tot het overtuigend bewijs kon komen. De vervolgingsambtenaar gaf aan dat hij wel proefde dat K. betrokken is geweest bij het geval, maar het overtuigend bewijs kon niet geleverd worden.
Advocaat Irvin Kanhai, die Wouter juridisch bijstaat, voerde drie verweren aan. Hij gaf aan dat de benadeelde in deze geen rechtspersoon is. Ook voerde hij aan dat een restitutieformulier geen geschrift is. Naast deze twee verweren voerde de raadsman aan dat de officier voor de medeverdachte vrijspraak had gevraagd. Volgens de advocaat kon de verdachte het feit niet alleen plegen. Het zou onmogelijk zijn. Advocaat John Moerahoe was het eens met de officier. Hij verzocht de rechter om conform te willen beslissen.
Rechter Dinesh Sewratan verwierp de verweren van de raadsman en gaf aan dat het gaat om een instelling. Een restitutieformulier is volgens de rechter wel een geschrift en het andere deel dat de verdachte het feit niet alleen zou kunnen plegen, was volgens de rechter wel mogelijk. De verdachte had aangegeven dat hij samen SRD 70.000 had ontvangen. De rechter nam het bedrag mee en veroordeelde Wouter conform de eis, 12 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Wouter blijft dus op vrije voeten.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!