In angst leven voor rukwinden

In angst leven dat de rukwinden weer eens zullen toeslaan. Hiervan is er sprake bij bewoners van Alkmaar en Marienburg in het district Commewijne. Na het lezen van berichten waarbij onweer met vermoedelijk sterke winden wordt voorspeld, houden zij hun hart vast. Een districtsbewoner verklaarde tegenover Dagblad Suriname dat op de bewuste woensdag toen de rukwinden voor een enorme ravage hadden gezorgd, zij dacht dat er een helikopter voorbij vloog. Zij is op een steenworp afstand van de Commewijnerivier woonachtig. Ook het onstuimige water in de rivier bezorgde haar kippenvel. Voor de rest van de avond heeft zij geen oog dichtgedaan. Hoewel de wind geen enkele schade bij haar heeft aangericht, het omver waaien van enkele bloempotten na, zit de vrees er nog diep in. Elke avond voordat zij gaat slapen, kijkt ze zeker een paar keren door het raam om zich ervan te vergewissen dat het rustig en kalm is buiten. Zij blijft hopen dat de rukwinden uitblijven. ‘Want het lijkt alsof ik er een trauma aan heb overgehouden. Zoiets wil ik echt nooit meer meemaken.’
Dagblad Suriname sprak ook met het NDP-assembleelid Jenny Warsodikromo. Zij woont op nog geen 20 meter afstand van de rivier te Alkmaar. De vrees onder de districtsbewoners kan zij heel goed begrijpen. Op de bewuste avond was zij thuis. Ook zij dacht dat er een helikopter voorbij vloog, niet wetende dat het om rukwinden ging. ‘Ik heb geluk gehad, want ik had de dakbedekking van mijn huis twee dagen tevoren laten repareren. En ik heb mijn dak bewust niet hoog geplaatst. Ik weet dat ik gevaar loop hoe ik dicht bij de rivier woon.’ De volgende morgen was haar erf groen van de parwa-bladeren. ‘En het waren geen hele bladeren, maar in stukken gescheurd.’
De rukwinden hebben wel schade bezorgd in het ressort. Zo is de dakbedekking van twee overheidsgebouwen van Onderwijs en Openbare Werken weggewaaid. De gebouwen staan aan de Zr. Jenkenweg. Het verbaast Warsodikromo dat het weggewaaide deel van de dakbedekking nergens meer te bespeuren is. De districtsbewoners hebben op haar een beroep gedaan om de gebouwen, die in een slechte staat waren, te slopen. Zij zijn van oordeel dat deze een gevaar vormen. Ook andere daken van burgers moesten het ontgelden op die bewuste avond.
Warsodikromo blijft hopen dat de rukwinden niet terugkomen. Op de burgers doet zij vooral een beroep om thuis te blijven, indien zij merken dat er weer sprake is van een hevige wind. Op de bewuste woensdagavond werd zij gebeld door districtsgenoten. ‘Ik heb ze gezegd om binnen te blijven.’ Het assembleelid stelt dat het levensgevaarlijk is om het erf of de straat op te rennen wanneer de rukwinden waaien. ‘Die avond zag ik mensen op straat staan kijken naar de wind, ze beseffen niet hoe gevaarlijk dat is.’
Het DNA-lid acht het van groot belang dat de Meteorologische Dienst optimaal voorzien en bemand wordt om voorspellingen te kunnen doen. ‘Je kunt die wind niet tegenhouden, maar we kunnen burgers van tevoren melden dat er een harde wind op komst is, zodat zij zich in veiligheid kunnen brengen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!